POLECAMY

Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

Obiad to w świetle savoir –vivre uroczysty posiłek, który rozpoczyna się o godz. 19.00-20.00 i trwa 3 godziny, składający się z 4 do 13 potraw, spożywany na siedząco przy stole. Niektórych mniej obeznanych z etykietą dziwi pora tego posiłku, uznają bowiem, zgodnie z pewną codzienną, powszechną praktyką, że obiad powinien być koło południa.

Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu

W języku savoir –vivre gorący posiłek spożywany przy stole koło południa (z reguły o 11.00) nazywany jest śniadaniem, z angielska lunchem. Różnica pomiędzy śniadaniem i obiadem jest tylko w jednym punkcie: potrawy spożywane w trakcie śniadania są lżejsze. Jest to z reguły ryba, frutti di Mare, drób, cielęcina.

Wielość potraw

Klasyczny, pełny obiad, który dziś pojawia się bardzo rzadko, składa się zgodnie z tradycją z trzynastu potraw. Typowy uroczysty, współczesny pełny obiad składa się z reguły z ośmiu potraw, choć często ich liczba jest ograniczana nawet tylko do pięciu.

Ktoś kto jest przyzwyczajony do obiadu w domu lub w typowej polskiej restauracji, a więc również do typowej objętości potraw powie: „Toż to obżarstwo”.
Mało kto bowiem w życiu prywatnym, jak i mało która restauracja w Polsce stosuje jedną z podstawowych zasad etykiety związanych z obiadem: ilość pokarmu i wartość odżywcza potraw jest zawsze taka sama – niezależnie od tego, ile potraw się poda. Wynika z tego, że im więcej serwujemy na obiad potraw, tym bardziej zmniejszamy ich porcje tak, że summa summarum wychodzi na to samo.

Polecamy: Trudne potrawy

Potrawy klasycznego obiadu

Potrawy składające się na pełny klasyczny obiad są następujące: 1. zimna przystawka (np. koktajl z krewetek); 2. zupa; 3. gorąca przystawka (np. tarta); 4. ryba (może to być również gorące danie ze skorupiaków lub mięczaków); 5. główne danie ( z reguły z mięsa wołowego, wieprzowego lub dziczyzny); 6. gorąca przekąska (mięso duszone w kawałkach, np. gulasz lub ragout); 7. zimna przekąska (mięso lub ryba w galarecie); 8. sorbet (klasyczny to sok, np. pomarańczowy, z drobinami miąższu pomieszany z szampanem); 9. pieczyste z sałatą (mięso pieczone w całości, np. prosię lub udziec); 10. warzywa (np. gotowane szparagi lub karczochy); 11. danie słodkie – wszystkie ciepłe, zimne i mrożone wyroby przygotowanie przez cukiernika (np. strudel z jabłkami lub lody); 12. pikantna przekąska (np. małe gorące ciasteczka z ciasta francuskiego z żółtym serem); 13. deser (ser, owoce, ciasteczka, czekoladki).

Potrawy współczesnego uroczystego obiadu

Potrawy składające się na pełny współczesny, uroczysty obiad są następujące: zimna przystawka, zupa, danie z ryby lub drobiu; danie z mięsa, ser, owoce, ciasta lub zamiast zupy gorąca przystawka. Na śniadanie współczesne podaje się dziś z reguły zimną przekąskę, lekką zupę, danie z ryby, danie z drobiu, ser, owoce, ciasta.

Czytaj także: Owoce: jak je jeść i podawać

Co przed a co po obiedzie

Przed obiadem (czy śniadaniem) następuje w innym pomieszczeniu (salonie) krótkie przyjęcie (15 minut) z reguły na stojąco o nazwie aperitif, w trakcie którego podaje się jakiś aperitif ( np. sok owocowy, szampan, wytrawne Martini). Przyjęcie to pozwala zebrać się gościom (by razem przystąpili do posiłku). Może się zatem przedłużyć, gdy gość honorowy się spóźnia. W jego trakcie ludzie się odprężają i nabierają apetytu (dzięki aperitifowi).

Po obiedzie (czy śniadaniu) następuje krótkie przyjęcie o nazwie kawa. Może ono odbyć się przy tym samym stole, przy którym jedzono główny posiłek. Najczęściej jednak przechodzi się na kawę do innego pomieszczenia. Do kawy serwuje się koniak (dla panów), likiery (dla pań), kruche ciasteczka i czekoladki deserowe, papierosy, cygaretki i cygara. Palący przechodzą niekiedy (wraz z kawą) do innego pomieszczenia – palarni. Do niedawna uznawano, że cygar nie pali się nigdy przy paniach. Dziś cygara pali wiele kobiet.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/4 lata temu
Ee tam, zaraz masakra ;-) Zapraszamy gości nie tylko po to, żeby się najedli, prawda? Poświęcamy im swój czas- najpierw przygotowując, potem podejmując gości. Menu można dowolnie komponować, mam tylko kilka "sztuczek". Aperitif ma umilić czas czekania. Przystawka ma dać znać głowie, że zaczęliśmy już jeść i trawienie powinno się zacząć ;-) Zupa- makaron powinien być taki, by go łatwo można było nabrać na łyżkę, żeby się nie ciągnął, bo wtedy chlapie zupą na ubranie. Mięso- rada dla gospodyń: lepiej upiec jedną dużą sztukę mięsa niż smażyć wiele kotletów. Poza tym, duża pieczeń wygląda na stole efektownie,a kroimy nakładając gościom na talerze :-) Rybę podać to trudna sztuka, bo trzeba sprawić doskonale dokładnie. Deska serów- to dobry pomysł, sery dobrze komponują się np. z winogronami, truskawkami, ale też z jabłkiem (żeby nie brązowiało- skropić sokiem z cytryny). Domowe ciasto, owoce to zawsze dobry deser. Do ciasta i tortu podajemy widelczyk, do sałatki owocowej czy lodów- łyżeczkę. Acha, nie zawsze wymyśle dania ucieszą naszych gości. Czasem rosół, pieczeń i szarlotka będą lepiej widziane. Ostatnio podałam: jarzębinówkę z ub.roku zawijasy tradycyjne- plaster szynki a w nim szparag śliwki kalifornijskie zawinięte w plasterek boczku, wstawione na kwadrans do piekarnika zupa minestrone (warzywna bez zaprawiania) pieczeń wieprzowa z szynki ze skórą ziemniaki pure (szybko się robi) ze śmietaną i koperkiem fasolkę zagotowaną i wyłączoną (jest chrupiąca a nie surowa albo przegotowana), z masełkiem i bułeczką deska serów- brie, camember, z niebieską pleśnią, kozi, twardy żółty i gorgonzola ciasto sezonowe- z jabłkami
/4 lata temu
heheheheehhehehhehhheehehheheehhhehehehheheh z takimi obiadami to jest masakra
/5 lat temu
No cóż do takiego menu trzeba mieć hmm.. salony. Mieszkam w bloku, więc nie mam salonów.Aczkolwiek na każdym "lepszym" obiedzie jest kilka dań. U nas zwykle jest tak: na początku jakieś koreczki, faszerowane owoce etc, następnie rosół albo czarnina( ostatecznie flaki), potem mięsa ( obowiązkowo wołowina, wieprzowina i czasmi kurczak/indyk) z kilkoma sałatkami, potem dania rybne( to tylko od święta), no i w końcu deser np szarlotka z lodami, galaretka z owocami itp. To jest taki standard ( u nas). Oczywiście ilość i rodzaj dań zależy od ilości gości i danej uroczystości.
POKAŻ KOMENTARZE (4)