Hiszpańska Rioja

Rioja bez wątpienia jest najsłynniejszym winiarskim regionem Hiszpanii. I nie jest to bynajmniej świeża sława, na swoją renomę region pracuje od kilkuset lat.

Hiszpańska Rioja

Winorośl na tych terenach jest uprawiana od czasów Cesarstwa Rzymskiego o czym świadczą liczne pozostałości archeologiczne. Następnie, jak w większości krajów europejskich, winnym ogrodnictwem zajęli się mnisi klasztorni.

Wino pielgrzymów

W Średniowieczu jednym z popularniejszych miejsc pielgrzymek było Santiago de Compostella położone na terenie hiszpańskiej Galicji. Aby odwiedzić grób Świętego Jakuba Europę przemierzało nawet kilkaset tysięcy osób. Należy pamiętać, że w owych czasach wino było najbezpieczniejszym z napoi, nie wiedziano wtedy jeszcze, że wystarczy wodę przegotować, aby pozbawić ją szkodliwych drobnoustrojów. Pielgrzymi w przyklasztornych gospodach gasili pragnienie winem z Rioja. Ponieważ było nad wyraz smaczne, jego nazwa szybko rozprzestrzeniła się po terenie naszego kontynentu. Co sprytniejsi próbowali nawet nielegalnie wykorzystać tę sławę. Skłoniło to winiarzy z regionu do założenia w XVI wieku stowarzyszenia i znakowania beczek z winem.

Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem - Kasia gotuje z Polki.pl

Polecamy: Wino premierów - Barolo

Nuta Bordo

Drugi etap rozwoju i przeskok jakościowy przeżyła Rioja w połowie wieku XIX. Wypada w tym miejscu wspomnieć dwa nazwiska – pułkownika Luciano de Murrieta i przede wszystkim Camilo Hurtrado de Amezaga, Markiza de Riscal. Obaj, przebywając poza Hiszpanią, zauroczyli się winami bordoskimi i spróbowali przeszczepić do swojej ojczyzny metody produkcji win z Medoc. Początkowo ich wysiłki nie znajdowały zrozumienia u miejscowych winiarzy. Momentem przełomowym było zatrudnienie przez Markiza de Riscal francuskiego enologa Jeana Pineau. Wina produkowane przez ten tandem zaczęły święcić triumfy na arenie międzynarodowej, co robiło wrażenie na innych winiarzach w Rioja. Dodatkowo Hiszpanom przyszła w sukurs plaga filoksery pustoszącej w tym czasie winnice Bordeaux. Wielu wykwalifikowanych enologów pozostało bez pracy i za chlebem wyemigrowali za Pireneje sprzedając swoją specjalistyczną wiedzę Hiszpanom. 

Czytaj także: Gamay

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
Byłem niedawno w regionie Rioja, odwiedziłem dwie winnice - Roda i Cuna,świetne wina, ciekawa historia, ciekawi ludzie. Były degustacje, kupiłem trochę wina... polecam wszystkim.