Dobór odpowiednich napojów

Jak odpowiednio dobrać alkohole i napoje na przyjęcie? Co powinniśmy brać pod uwagę przy ich wyborze?

Dobór odpowiednich napojów

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, że najpierw ustalamy menu, a dopiero później do potraw dobieramy odpowiednie trunki. Choć w całej Europie nie przyjął się jeden stały i uniwersalny system doboru napojów do dań, to są jednak pewne ramy, których warto się trzymać.

Oprócz alkoholi, na stole zawsze powinny znajdować się napoje bezalkoholowe: schłodzona, niegazowana woda mineralna i kilka rodzajów soku. Na przyjęciu mogą się przecież pojawić osoby niepełnoletnie, a także dorośli, którzy z różnych powodów, czy to zdrowotnych, czy ideologicznych, nie piją alkoholu. Przejdźmy teraz do trunków procentowych.

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?

Oto propozycje doboru alkoholi do potraw:

Potrawa

Alkohol

przystawka

wina wytrawne, wódka

zupa

nie podajemy w ogóle

dania rybne

białe wino wytrawne

dania z jaj

białe wino wytrawne

kawior

szampan, wódka

czerwone mięso

czerwone wino wytrawne

biało mięso

białe wino wytrawne

sery

białe lub czerwone wino wytrawne, piwo

desery

szampan, wina musujące, miód pitny, tokaj, likiery, koniak, wina słodkie i półsłodkie

Dopasowując alkohole powinniśmy się jednak wystrzegać:

  • podawania do innych potraw alkoholi, które zaserwowaliśmy jako aperitif;
  • podawania czerwonych win przed białymi;
  • serwowania słodkich win przed wytrawnymi;
  • serwowania win słodkich i sampana między dwoma wytrawnymi.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)