Czy wiesz jak prawidłowo wznosić toasty?

Stukanie się kieliszkami z wódką, którym towarzyszą hasła typu: „ no to chlup w ten głupi dziób”, „wypijmy za tych, którzy nie mogą”, „ łykniem bo odwykniem” to smutna rzeczywistość toastów w Polsce. Zastanawiam się z czego wynika ta ignorancja zasad etykiety stołu: z ignorancji, z niewiedzy czy z wygodnictwa? Tymczasem toasty to piękna tradycja i niezwykle dostojny ceremoniał.

Sztuka wznoszenia toastów wymaga opanowania kilku podstawowych zasad. Po pierwsze toastów nie wygłaszamy przed podaniem przystawek oraz w trakcie dań głównych i zup. Najlepiej jest to robić w przerwach między posiłkami.

Gospodarz ma prawo jako pierwszy wznieść i wygłosić toast. W Polsce takim najbardziej popularnym przyjęciem oficjalnym jest wesele, w trakcie tej uroczystości przywilej wygłoszenia pierwszego toastu należy do ojca panny młodej.

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?

Drugi toast natomiast leży w gestii gościa honorowego, a na przyjęciu weselnym do ojca pana młodego.


Toasty wznosimy, kiedy upewnimy się, że wszyscy nasi goście mają napełnione kieliszki. Na czas wznoszenia toastu wszyscy goście powinni przerwać rozmowy.

Bardzo ważna uwaga: toastów wbrew praktykom w naszym kraju nie wznosimy wódką.
Robimy to albo winem albo szampanem.

Ostatnia uwaga dotyczy stukania się kieliszkami. Róbmy to, albo bardzo delikatnie, a najlepiej ograniczmy się tylko do uniesienia kieliszka w górę i skinienia porozumiewawczego głową.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)