Czy umiesz zachować się przy stole

Jedzenie nie jest takie proste, jak to by się mogło wydawać. Myślisz, że potrafisz sobie poradzić w gąszczu reguł rządzących zachowaniem w trakcie spożywania posiłków? Wykonaj nasz test i oceń swoją wiedzę.

Czy umiesz zachować się przy stole

Pytanie nr 1

Jak odkładamy nóż i widelec po zakończeniu jedzenia?
a) Krzyżujemy je na talerzu.
b) Kładziemy je na talerzu równolegle, pod kątem 45 stopni w stosunku do krawędzi stołu.
c) Układamy na serwetce po prawej stronie talerza.

Pytanie nr 2

Wino nalewamy:
a) Prawą ręką, trzymając kieliszek w lewej dłoni.
b) Prawą ręką, kiedy kieliszek stoi na stole.
c) Lewą ręką, gdy kieliszek trzyma druga osoba.

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?

Pytanie nr 3

Cytrynę w herbacie należy wycisnąć:
a) Łyżeczką
b) Małym widelcem
c) Palcami.

Pytanie nr 4

Jesteśmy na przyjęciu. Nadszedł czas na posiłek, kelnerzy roznoszą więc danie, które otrzymujemy przed innymi. Wiele osób wokół wciąż ma puste talerze. Co robimy?
a) Zaczynamy jeść, by danie nie wystygło, starając się skończyć mniej więcej w tym samym czasie co inni goście.
b) Czekamy, aż wszyscy goście dostaną swoje dania.
c) Od razu zaczynamy jeść, starając się skoczyć jak najszybciej.

Pytanie nr 5

Kto na przyjęciu sprawdza jakość wina przed podaniem?
a) Gość honorowy
b) Gospodyni
c) Gospodarz.

Pytanie nr 6

Co powinna zrobić kobieta, gdy w trakcie posiłku dostrzeże, że jej makijaż wymaga korekty?
a) Odejść od stołu, najlepiej do toalety, gdzie może spokojnie poprawić make-up.
b) Odwrócić się na krześle tyłem do innych gości, po czym poprawić swój makijaż.
c) Po upewnieniu się, że sąsiadom to nie przeszkadza, poprawić makijaż przy stole.

Pytanie nr 7

Jak powinniśmy jeść chleb?
a) Niespiesznie odgryzając małe kęsy.
b) Ułamując drobne kęsy i od razu je zjadając.
c) To nie ma znaczenia.

Pytanie 8

Który z tych przedmiotów nie powinien pod żadnym pozorem znaleźć się na stole podczas oficjalnego przyjęcia?
a) Serwetka
b) Butelka
c) Łyżeczka do herbaty.

Pytanie 9

Co jest znakiem, że posiłek dobiegł końca?
a) Zakończenie jedzenia przez gospodynię.
b) Zapalenie papierosa przez gospodarza.
c) Pojawienie się przy stole kelnerów.

Pytanie 10

Którymi sztućcami rozpoczynamy jedzenie?
a) Tymi, które znajdują się najbliżej talerza.
b) Tymi, które znajdują się najdalej od talerza.
c) Nie ma znaczenia.


Prawidłowe odpowiedzi:
1 – b; 2 – b; 3 – a; 4 – a; 5 – c; 6 – a; 7 – b; 8 – b; 9 – a; 10 – b.

Jeśli udzieliłeś:
0-4 poprawnych odpowiedzi – masz dużo do nadrobienia.
5-7 poprawnych odpowiedzi – jesteś na dobrej drodze, lecz wciąż nie jest idealnie.
8-9 poprawnych odpowiedzi – jest świetnie, na pewno nie będziesz się za siebie wstydził w towarzystwie.
10 poprawnych odpowiedzi – jesteś mistrzem savoir-vivre’u!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/4 lata temu
fajny test:)
/4 lata temu
Gościu o nicku, którego nie powtórzę (ale widocznie pasuje do ciebie skoro tak chętnie go używasz) - czyżby u ciebie w domu tak się rodzina zwracała przy stole? To smutno macie przy obiedzie. Widzę, że już któryś post z kolei piszesz w ten sam sposób. Jeśli nie masz nic mądrego do dodania w temacie po prostu nic nie pisz i nie bruźdź na forum. Swoją mądrość i kulturę pokazuj może gdzieś indziej, może pod budką z piwem tam gdzie twoje miejsce.
/6 lat temu
Czy naprawdę nie należy czekać na innych gości z rozpoczęciem posiłku? Bardzo mnie to zaskoczyło...
POKAŻ KOMENTARZE (4)