Co obniża wartość wina

Wino jako produkt naturalny, a nie przemysłowy może podlegać pewnym procesom wywołującym jego wady.

Wino korkowe

Najpowszechniejszym problemem jest tzw. wino korkowe. Jego objawy to charakterystyczny zapach mokrej tektury, zbutwiałych liści oraz pleśni a także przykry, gorzki smak. Te przykre doznania są wywołane chorobą korka i przyjmuje się, że dotykają nawet 8% win. Jest to bardzo mocny argument na rzecz zwolenników zamykania wina alternatywnymi sposobami (zakrętki, korki syntetyczne, korki szklane).

Czystość beczek

Również zapach pleśni, ale także zbutwiałego drewna może wystąpić, gdy winiarz użyje niedoczyszczonych beczek. Zatem higiena przede wszystkim. Tak jak nie kupisz mięsa od ekspedientki o brudnych dłoniach, tak i wystrzegaj się niechlujnych winiarzy.

Jak pomóc piersiom wrócić do formy po ciąży i karmieniu piersią?

Ubogie siarkowanie wina po fermentacji

Może się zdarzyć, że wyczujemy w białym winie swojskie zapachy kiszonej kapusty oraz maślanki. Za powstanie związku odpowiedzialnego za te przykre zapachy winić należy niedostateczne(!) siarkowanie wina po fermentacji.

Zmętnienie wina

I jeszcze wada najtrudniejsza do zakwalifikowania. Zmętnienie wina, brak jego klarowności oraz ogólna mętność to zdecydowanie wada. Należy jednak uważać, żeby nie pomylić jej z naturalnym osadem powstającym zwłaszcza w starszych czerwonych winach. Taki osad, choć może nie wygląda zbyt pięknie, nadaje winu szlachetności. Bez kłopotu usuniemy go poprzez delikatną dekantację. Sam osad ma smak co najwyżej neutralny. Mimo to ma on swoich zwolenników i smakoszy, którzy go zjadają.

Czernienie wina

Spowodowane jest umieszczeniem owoców w naczyniach zawierających żelazne elementy lub używanie do produkcji wina żelaznych przyrządów. 

Polecamy: Rodzaje degustacji win

Temperatura wina

Nawet na ostatnim odcinku drogi jaką przebywa wino od soku zawartego w gronach do trunku nalewanego do kielicha można zepsuć wino. Wystarczy je niewłaściwie podać – zbyt ciepłe lub niewłaściwie schłodzone czy źle ogrzane. 

Czytaj także: Właściwa temperatura napojów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)