Słownik

Moczka

Tradycyjny piernikowy deser śląski, serwowany na Święta Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie zajmuje dwa dni, ale jego smak rekompensuje cały wysiłek.

Składniki: około 400 g piernika miodowego, 1 litr ciemnego piwa karmelowego, 400 g suszonych śliwek bez pestek, 200 g rodzynek, 150 g płatków migdałowych, 250 g fig, 250 g orzechów włoskich, 250 g daktyli, 1 słoik kompotu ze śliwek, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki tortowej, cukier wg uznania

Sposób przygotowania:

Pierwszy dzień

1. Zetrzeć piernik na tarce o dużych oczkach.

2. Piernik zalać piwem i odstawić na noc.

Drugi dzień

1. Suszone śliwki, figi i daktyle pokroić na drobne części.

2. Sparzyć rodzynki i odcedzić na sicie.

3. Orzechy pokroić bardzo drobniutko lub rozgnieść.

4. Wszystkie owoce i bakalie zalać wodą i gotować na małym ogniu, stale mieszając.

5. Kiedy owoce i bakalie będą miękkie dodać zmiksowany wcześniej piernik, kompot ze śliwek, startą bardzo drobno czekoladę oraz cukier do smaku.

6. Dalej gotować kilka chwil.

7. Masło rozpuścić na patelni dodać mąkę i chwilę podsmażyć.

8. Dodać do garnka z moczką.

9. Podawać w małych salaterkach przystrojoną skórką pomarańczową i daktylami.

10. Przed podaniem schłodzić.