Słownik

Makówki

To tradycyjna słodka potrawa wigilijna na Śląsku. Głównymi jej składnikami są: mak, chałka, mleko, miód i bakalie. Potrawę tą przyrządza się dzień przed wieczerzą wigilijną i przechowuje lodówce.

Składniki: 1 kg maku, 300g miodu, 3/4 szklanki cukru 2 litry wody lub mleka pół kostki masła chałka lub 10 bułek, aromat migdałowy, po ½ szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i laskowych, 1,5 łyżki z pomarańczy.

Wykonanie

1. Mak namoczyć na noc, odcedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę.

2. Zmielony mak wrzucić do dużego garnka, zalać mlekiem.

3. Do garnka wrzucić masło, miód, rodzynki, skórkę pomarańczową.

4. Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do całości.

5. Gotować na malutkim ogniu, stale mieszając, do moment aż bakalie będą miękkie.

6. Masę odstawić do schłodzenia.

7. W misce na przemian układać pokrojoną bułkę i schłodzoną masę.

8. Odstawić na noc do lodówki.

9. Potrawę przybrać na wierzchu bakaliami.