Słownik

Kutia

Jest tradycyjną potrawą polskiej kuchni kresowej, jak również kuchni białoruskiej, litewskiej i ukraińskiej. Jest jedną z 12 potraw, która wchodzi w skład wschodniosłowiańskiej kolacji wigilijnej. Głównymi jej składnikami są pszenica, mak, miód i bakalie.

Przepisy na kutię różnią się w zasadzie tylko dodatkami. My proponujemy sprawdzoną i niezawodną recepturę z rejonów Białegostoku.

Składniki:

szklanka maku, ½ szklanki miodu, szklanka ziaren pszenicy, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki orzechów włoskich, ½ szklanki orzechów laskowych, 100 g płatków migdałowych, skórka pomarańczowa, daktyle, sok z 1 pomarańczy

1. Pszenicę opłukać i moczyć w wodzie z sokiem z pomarańczy przez całą noc.

2. Następnie ugotować ją i odcedzić.

3. Mak zalać wrzątkiem i odstawić przynajmniej na 1,5 godziny. Odcedzić i przepuścić dwa lub trzy razy przez maszynkę.

4. Rodzynki również sparzyć wrzątkiem i odcedzić po 15 minutach.

5. Miód rozgrzać i wymieszać z makiem.

6. Dodać do niego przygotowaną pszenicę, rodzynki, orzechy i płatki migdałowe.

7. Całość dokładnie wymieszać.

8. Przełożyć do naczynia, w którym zaserwujemy danie. Udekorować skórką pomarańczy, daktylami i płatkami migdałowymi.