Słownik

Aperitif

Słowo pochodzi z francuskiego aperitif i oznacza napój alkoholowy, podawany przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt biesiadników. Pije się go na stojąco.

Zwyczaj picia aperitifu ma swoje początki w średniowiecznej medycynie. Dawnej przed posiłkiem pito trunek ziołowy, który pobudzał żołądek do pracy i zapobiegał problemom trawiennym po posiłku. Podkreślić jednak należy, że wówczas aperitif był traktowany jako środek leczniczy, a nie napój, którym powinno się delektować w towarzystwie. Dziś picie aperitifu stanowi niezbędny punkt każdego przyjęcia, sprzyja wstępnym rozmowom, umila oczekiwanie na posiłek, zbliża gości do siebie.

Co podać jako aperitif

To jaki rodzaj trunku zaproponujemy zależy od nas samych. Możemy użyć gotowych alkoholi lub przygotować własne drinki. Najbardziej popularne jednak alkohole to: szampan, wermuty, sherry, porto i madera. Podajemy je oczywiście w szkle pasującym do trunku. Do aperitifu możemy podać małe przekąski jak: koreczki, krakersy, owoce czy orzeszki. Cały rytuał aperitifu nie powinien trwać dłużej niż 15-20 minut.