Wiek dziecka w miesiącach | Mleko | Żywność uzupełniająca |
1 | Mleko początkowe – 7 x 90-110 ml | |
2 | Mleko początkowe – 6 x 110-130 ml | |
3 | Mleko początkowe – 6 x 130 ml | |
4 | Mleko początkowe – 6 x 150 ml | |
5 | Mleko początkowe – 4 x 180 ml | Zupa - 1 x dziennie – 180 ml w postaci przecieru jarzynowego składnikiem tłuszczowym zupy może być masło oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy |
6 | Mleko początkowe – 4 x 180 ml | Zupa - 1 x dziennie – 180 ml w postaci przecieru jarzynowego z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g na 100 ml) Mięso 10 g gotowanego mięsa bez wywaru jako dodatek do zupy Ryby 10 g ugotowanej ryby (1 – 2 razy w tygodniu) jako dodatek do zupy Sok i owoce Przecier owocowy lub sok przecierowy – maksymalnie 150 g |
7 | Mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml) – 1 x 180 ml Mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego (2-3 g na 100 ml) – 1x 180 ml | Zupa – 1 x dziennie 200 ml Przecier jarzynowy z dodatkami: - ½ żółtka (co drugi dzień) - mięso – 10 g - ryba (1-2 razy w tygodniu) Kaszki kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy – 1 x 150 g Sok i owoce Przecier owocowy lub sok – maksymalnie 150 g |
8 | Mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml) – 1 x 180 ml Mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego (6 g na 100 ml) – 2 x 180 ml | Zupa – 1 x dziennie 200 ml Przecier jarzynowy z dodatkami: - ½ żółtka (co drugi dzień) - mięso – 15 g - ryba (1-2 razy w tygodniu) Kaszki kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy – 1 x Sok i owoce Przecier owocowy lub sok – maksymalnie 150 g |
9 | Mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej – 1 x 200 ml Mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej – 1 x 200 ml | Zupa – 1 x dziennie 200 ml Przecier jarzynowy z dodatkami: - ½ żółtka (co drugi dzień) - mięso – 10-15 g - ryba (1-2 razy w tygodniu) Kaszki Kaszka na mleku następnym 1 x 200 ml Soki i owoce Owoce lub kompot lub sok przecierowy – 1 x 150 g Produkty zbożowe biszkopt |
10 | Posiłki mleczne na bazie mleka następnego z dodatkiem produktów zbożowych | Produkty zbożowe – jako dodatek do mleka następnego kaszki mleczne, glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki Zupy zupa jarzynowa z kaszą glutenową – 1 x Drugie danie jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i ½ żółtka z ziemniakiem lub ryżem Sok i owoce przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy – maksymalnie 150 g |
11-12 | Posiłki mleczne na bazie mleka następnego z dodatkiem produktów zbożowych | Produkty zbożowe – jako dodatek do mleka następnego kaszki mleczne, glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki Zupy zupa jarzynowa z kaszą glutenową – 1 x Drugie danie jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i całe jajko (3-4 razy w tygodniu) z ziemniakiem lub ryżem Sok i owoce przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy – maksymalnie 150 g Produkty mleczne twarożek, kefir, jogurt (niesłodzone) – kilka razy w tygodniu |