Jakie przyprawy dajecie do zup?

napisał/a: ~tomjas 2012-11-12 13:47
Witam.
Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
wyeliminować kostkę).
tomjas
napisał/a: ~tomjas 2012-11-12 13:52
On 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas wrote:
> Witam.
> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
> wyeliminować kostkę).
> tomjas
Aha - pytam dlatego, że - proszę się nie śmiać - stosunkowo niedawno
odkryłem lubczyk. Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
dawałem 3-4 kostki). Więc jakie jeszcze zioła, których nie odkryłem,
pasują do każdej "tradycyjnej" zupy polskiej?
napisał/a: ~Anai 2012-11-12 14:06
W dniu 12.11.2012 13:52, tomjas pisze:
> On 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas wrote:
>> Witam.
>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>> wyeliminować kostkę).
>> tomjas
> Aha - pytam dlatego, że - proszę się nie śmiać - stosunkowo niedawno
> odkryłem lubczyk. Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
> jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
> dawałem 3-4 kostki). Więc jakie jeszcze zioła, których nie odkryłem,
> pasują do każdej "tradycyjnej" zupy polskiej?
>
Do każdej to ja nie wiem - ja np. nie dalabym zielska angielskiego
i liścia laurowego do rosołu... bo tak :P
Prócz wymienionych przez Ciebie używam jeszcze:
maryjanek - fasolowa, grochowa, żur, flaki
bazylia - pomidorowa
chili - pomidorowa, fasolka po bretońsku, zbójnicka
kminek - zbójnicka
skoro czosnek to i przypalona cebula - rosół, kapuśniak
suszone grzyby - kapuśniak

--
Pozdrówki
Anai

***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~tomjas 2012-11-12 14:15
On Mon, 12 Nov 2012 14:06:31 +0100, Anai wrote:
> W dniu 12.11.2012 13:52, tomjas pisze:
>> On 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas wrote:
>>> Witam.
>>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>>> wyeliminować kostkę).
>>> tomjas
>> Aha - pytam dlatego, że - proszę się nie śmiać - stosunkowo niedawno
>> odkryłem lubczyk. Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
>> jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
>> dawałem 3-4 kostki). Więc jakie jeszcze zioła, których nie odkryłem,
>> pasują do każdej "tradycyjnej" zupy polskiej?
>>
> Do każdej to ja nie wiem - ja np. nie dalabym zielska angielskiego
> i liścia laurowego do rosołu... bo tak :P

OK - ja do rosołu też nie daję, ale mam na myśli takie zioła, które
zastąpią całkowicie kostkę. Do rosołu jednak daję kostkę.

> Prócz wymienionych przez Ciebie używam jeszcze:
> maryjanek - fasolowa, grochowa, żur, flaki
> bazylia - pomidorowa
> chili - pomidorowa, fasolka po bretońsku, zbójnicka
> kminek - zbójnicka
> skoro czosnek to i przypalona cebula - rosół, kapuśniak
> suszone grzyby - kapuśniak
>
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-12 14:25
Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):

> Witam.
> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
> wyeliminować kostkę).
> tomjas

Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Marsjasz 2012-11-12 14:49
W dniu 2012-11-12 14:06, Anai pisze:

> kminek - zbójnicka

a co to za zupa ta zbojnicka ???
w necie znalazlem kilka przepisow ale kazdy inny...
Marsjasz
napisał/a: ~Anai 2012-11-12 15:16
W dniu 12.11.2012 14:49, Marsjasz pisze:
> W dniu 2012-11-12 14:06, Anai pisze:
>
>> kminek - zbójnicka
>
> a co to za zupa ta zbojnicka ???
> w necie znalazlem kilka przepisow ale kazdy inny...
> Marsjasz
>
http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html :)

--
Pozdrówki
Anai

***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~tomjas 2012-11-12 15:51
On Mon, 12 Nov 2012 14:25:39 +0100, Ikselka wrote:
> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> Witam.
>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>> wyeliminować kostkę).
>> tomjas
>
> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.

Tak, tak - rzecz jasna włoszczyzna tak + jakieś mięso/kości. Pytałem
o zioła bo po prostu był dla mnie dość duży szok jaki aromat daje
lubczyk i zastanawiałem się jakie jeszcze mogą być "uniwersalne" zioła,
których nie znam.
A czemu włoszczyzna bez kapusty (z reguły nie kupuję włoszczyzny, bo
taniej mnie wynosi wziąć kilka marchewek, pietruszek, selera, cebulę)?
napisał/a: ~Marsjasz 2012-11-12 16:04
W dniu 2012-11-12 15:16, Anai pisze:
> W dniu 12.11.2012 14:49, Marsjasz pisze:
>> W dniu 2012-11-12 14:06, Anai pisze:
>>
>>> kminek - zbójnicka
>>
>> a co to za zupa ta zbojnicka ???
>> w necie znalazlem kilka przepisow ale kazdy inny...
>> Marsjasz
>>
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html :)
>
wlasnie a tu:
http://notatnikzprzepisami.blogspot.com/2012/06/zupa-zbojnicka.html
calkiem inna...
napisał/a: ~czeremcha 2012-11-12 16:21
W dniu poniedziałek, 12 listopada 2012 14:10:07 UTC+1 użytkownik Anai napisał:

> maryjanek - fasolowa, grochowa, żur, flaki

Hmm... Ja używam majeranku )))

A do flaków jeszcze imbir, do fasolowej - cząber, do dyniowej /choć nie każdej/ - kmin rzymski zamiennie z curry...

Ania
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-11-12 17:03
Am 12.11.2012 15:51, schrieb tomjas:
> On Mon, 12 Nov 2012 14:25:39 +0100, Ikselka wrote:
>> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Witam.
>>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>>> wyeliminować kostkę).
>>> tomjas
>>
>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>
> Tak, tak - rzecz jasna włoszczyzna tak + jakieś mięso/kości. Pytałem
> o zioła bo po prostu był dla mnie dość duży szok jaki aromat daje
> lubczyk i zastanawiałem się jakie jeszcze mogą być "uniwersalne" zioła,
> których nie znam.
> A czemu włoszczyzna bez kapusty (z reguły nie kupuję włoszczyzny, bo
> taniej mnie wynosi wziąć kilka marchewek, pietruszek, selera, cebulę)?

EE tam, ja daję też kapustę (do rosołu), bo tak lubię . A oprócz
jarzyn świeżych daję też suszone, przynajmniej do rosołu. Do
ziemniaczanej majeranek obowiązkowo, do fasolowej cząber i czubrycę.
Czubrycę też do ziemniaczanej, o ile nie zapomnę . Do dyniowej imbir,
czili, curry. Maggika nie daję, bo po co. Czasem dodaję sosu sojowego
grzybowego (ciemny, słony), ale to też taka magia rosołowa.

Waldek


--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Anai 2012-11-12 17:45
W dniu 12.11.2012 16:21, czeremcha pisze:
> W dniu poniedziałek, 12 listopada 2012 14:10:07 UTC+1 użytkownik Anai napisał:
>
>> maryjanek - fasolowa, grochowa, żur, flaki
>
> Hmm... Ja używam majeranku )))
>
Ja tysz :D
--
Pozdrówki
Anai

***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."