Te dwie książki pokazują, że jednak może być inaczej i nie jest to kwestia cudu, ale tego, że np. warzywa da się przyrządzić w kolorowy, a nawet artystyczny sposób.
„Przepisy Tosi i Franka” są książką bardziej tradycyjną, ale i tak nowatorską jak na ciężkostrawną polską kuchnię. Fizjolog żywienia Anna Kłosińska przekonuje dzieci, żeby same zaczęły gotować przy drobnej pomocy dorosłego, wtedy mają szansę zobaczyć, jaką przyjemność daje łączenie, mieszanie, pieczenie, doprawianie, słowem – kreowanie. Krótkie obyczajowe opowiadania z tytułowymi bohaterami przeplatają się z prostymi przepisami potraw. Poza wartością pedagogiczno-poznawczą „Przepisy...” stwarzają dobry moment dla całej rodziny na spędzenie wspólnego czasu.
„Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”, Monika, Maciej, Karolina Szaciłło. Wydawnictwo 1000 stopni. Cena: 45 zł.
„Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat”, Anna Kłosińska. Media Rodzina. Cena: 22 zł. Polecamy wszystkim.
O przepisach dla dziecka porozmawiaj na forum polki.pl