Co najmniej dwa dania w ciągu dnia powinny być źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego dobrze włączyć do jadłospisu chude mięso i ryby. Warzywa i owoce należy traktować jako obowiązkowy dodatek do posiłku, ponieważ są nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Lepiej unikać smażonych, ciężkostrawnych i tłustych potraw, a także posiłków typu fast-food.
Składniki odżywcze niezbędne w diecie mamy karmiącej
W czasie karmienia piersią w organizmie młodej mamy może wzrosnąć zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak:- witamina A (masło, jaja, ser, wątróbka, a także fasola, dynia, papryka i marchew);
- cynk (pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, a także bogate w błonnik owoce i warzywa);
- nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) (orzechy, pestki np. słonecznika, nasiona, oleje roślinne, tran i ryby).