Składniki odżywcze niezbędne w diecie mamy karmiącej

Koniecznie dowiedz się, czego nie może zabraknąć w twojej diecie.

Składniki odżywcze niezbędne w diecie mamy karmiącej fot. Fotolia
Dieta młodej mamy powinna być pełnowartościowa, lekkostrawna i urozmaicona, a posiłki regularne i małe objętościowo. Lepiej jeść częściej, ale mniej, niż niepotrzebnie się objadać, ponieważ źle to wpływa na układ trawienny.

Co najmniej dwa dania w ciągu dnia powinny być źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego dobrze włączyć do jadłospisu chude mięso i ryby. Warzywa i owoce należy traktować jako obowiązkowy dodatek do posiłku, ponieważ są nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Lepiej unikać smażonych, ciężkostrawnych i tłustych potraw, a także posiłków typu fast-food.

Składniki odżywcze niezbędne w diecie mamy karmiącej

W czasie karmienia piersią w organizmie młodej mamy może wzrosnąć zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak:
  • witamina A (masło, jaja, ser, wątróbka, a także fasola, dynia, papryka i marchew);
  • cynk (pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, a także bogate w błonnik owoce i warzywa);
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) (orzechy, pestki np. słonecznika, nasiona, oleje roślinne, tran i ryby).
W okresie laktacji kobiety potrzebują także większych niż przed ciążą ilości białka przyjmowanego z pożywieniem. Najlepszym jego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego czyli mięso, ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory, które pomagają dodatkowo zapewnić odpowiedni poziom wapnia i witaminy D w organizmie. Nabiał i mięso zaspokajają jednocześnie zapotrzebowanie na cynk.

Jak powrócić do pracy po urlopie macierzyńskim?
Ze względu na większe zapotrzebowanie na płyny w okresie laktacji nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Najlepiej sięgać po wodę i zdrowe, pełne wartościowych witamin soki owocowo-warzywne oraz herbatki ziołowe.

Sprawdź też porady dotyczące karmienia:

Na podstawie materiałów prasowych marki HiPP
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)