Hurra, hurra będę mamą!

„Hurra, hurra będę mamą!” Cieszysz się, ale zarazem boisz się. W Twojej głowie tysiące pytań:
/ 16.07.2008 08:46
„Hurra, hurra będę mamą!” Cieszysz się, ale zarazem boisz się.

W Twojej głowie tysiące pytań:
  • Co się zmieni w moim ciele?
  • Czy mogę jeść czekoladę i ulubioną pizzę?
  • Czy wolno mi zapalić papierosa, gdy przeżywam stres?
  • Kiedy znajomi zaproszą mnie na urodziny, czy mogę wypić z nimi lampkę wina?
  • Czy powinnam więcej jeść, skoro jest nas dwoje lub troje?Hurra, hurra będę mamą!
  • ????????
To tylko niektóre pytania, które dręczą przyszłe mamusie. Łakomczuszki już się cieszą, bo myślą, że teraz trzeba jeść za dwoje lub troje. Ale to tylko złudne wytłumaczenie, dla tych mam, które uwielbiają jeść. Owszem ciąża to stan, w którym zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne, ale wcale nie DWUKROTNIE( a około 10% dotychczasowego zapotrzebowania). Stąd też wynika, że należy jeść dla dwojga, a nie za dwoje.
Najważniejsze aby zacząć zwracać uwagę na to, co masz na talerzu. Odrzuć więc przekonanie:” Byle kłak, byle pełny flak”. Szczególnie ważne w żywieniu jest dostarczenie w I trymestrze (3 miesiące) składników budulcowych i regulujących procesy życiowe. Są one niezbędne do:
  • tworzenia narządów
  • rozwoju płodu
  • kształtowania mięśni i kośćca
  • przygotowania organizmu mamy do wysiłku jakim jest poród
  • przygotowania do naturalnego karmienia noworodka
Co jeść w ciąży?? Ciężarne powinny stosować dietę bogatą w witaminy, składniki mineralne, węglowodany i tłuszcze.

Witaminy
Największe zapotrzebowanie w czasie ciąży jest na witaminę C, kwas foliowy oraz prowitaminę A.

WITAMINA C
( zawarta głównie w warzywach i owocach, ułatwia wchłanianie żelaza):
  • czarne i czerwone porzeczki
  • agrest
  • maliny
  • grejpfruty, kiwi
  • pomidory, kalafior
KWAS FOLIOWY (jego niedobór powoduje występowanie wad cewy nerwowej u bobaska). Spokojnie- nie straszę przyszłych mam, ale podkreślam ważność profilaktycznego stosowania kwasu foliowego):
  • sałata
  • brokuły
  • pomarańcze
Oprócz kwasu foliowego zawartego w produktach spożywczych podaje się 0.4 mg kwasu codziennie przez 4 tygodnie przed poczęciem i 8 tygodni po poczęciu.

PROWITAMINA A:
  • morele
  • wiśnie
  • marchew, pomidory, szpinak
SKŁADNIKI MINERALNE
Są to materiały budulcowe. Należą do nich:
  • żelazo, fosfor, jod, cynk, miedź,
  • sód, wapń, magnez, potas
Zatrzymam się przy żelazie, ponieważ ciężarna potrzebuje o 50% więcej niż kobieta nieciężarna. Duża część żelaza przeznaczona jest na potrzeby płodu. Niedobór tego składnika prowadzi do niedokrwistości- ma to niekorzystny wpływ na rozwój płodu.
PAMIĘTAJ!! Niedobór żelaza u ciebie oznacza jego niedobór u dziecka!!!!
Z tej przyczyny zachęcam, aby na liście zakupów pojawiły się takie produkty jak:
  • zielona pietruszka,
  • ryby,
  • jaja,
  • kiełki pszenicy lub otręby pszenne
WĘGLOWODANY
Ważne, aby ciężarne spożywały przede wszystkim węglowodany złożone. Należą do nich produkty zbożowe ( tzn. kasza, płatki) oraz ziemniaki, owoce i warzywa.

TŁUSZCZE

Są niezbędne dla rozwoju narządu wzroku oraz mózgu u płodu. Zapobiegają również stanom przedrzucawkowym u ciężarnych. Radzę stosować raczej tłuszcze roślinne i z ryb morskich.
Robiąc sałatkę używaj oliwy z oliwek lub oleju sojowego, słonecznikowego.

Smacznego- z dietą dla dwojga a nie za dwoje.


Celina Fręczko, położna

Redakcja poleca

REKLAMA