W jakiej postaci podać małemu dziecku jajko na Wielkanoc?

Dzieci także chcą uczestniczyć w świętowaniu – zobacz, w jakiej postaci podawać dziecku jajka na Wielkanoc. Pamiętaj, że nie wszystkie tradycyjne przysmaki z koszyczka wielkanocnego są odpowiednie dla nie w pełni wykształconego układu pokarmowego najmłodszych dzieci.

Wielkanocne jajka w diecie dziecka

fot. Fotolia

Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl

Dlaczego warto podać dziecku jajko na Wielkanoc?

Okres wielkanocny to znakomita okazja, by włączyć do dziecięcego menu jajka. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ekspertów, całe jajko możemy wprowadzić do diety dziecka już od 7. miesiąca życia.

Jajko stanowi cenne źródło witaminy D i wapnia. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, warto zatem uwzględnić je w jadłospisie.

Zobacz także: Jak przygotować dziecko do Wielkanocy?

Jajka na Wielkanoc dla dzieci – w jakiej postaci?

By zachęcić malucha do spróbowania wielkanocnego jajka, możemy podać je w formie pasty z odrobiną jogurtu naturalnego. Starszym dzieciom możemy do pasty dodać szczypiorek, natkę pietruszki lub rzeżuchę.

Nie proponujmy dzieciom tradycyjnych jajek z majonezem, tak popularnych na polskich stołach.

Choć podczas świąt wielkanocnych spożywamy dużo więcej jajek niż na co dzień, starajmy się nie namawiać naszych pociech do nadmiernego ich spożywania. Pamiętajmy też, aby nie podawać dziecku potraw z surowymi jajkami, które mogą być źródłem zakażenia Salmonellą! Na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl znajdziemy więcej informacji na temat bezpieczeństwa żywności dla najmłodszych dzieci.

Źródło: Biuro Prasowe "1000 pierwszych dni dla zdrowia"

Zobacz także: 4 wielkanocne atrakcje dla dzieci

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)