Probiotyki w diecie malucha

Probiotyki w diecie malucha
Zdrowie Twojego malucha w pierwszych miesiącach jego życia jest zależne od diety. Ma ona także wpływ na prawidłowy rozwój jego organizmu i kondycję w przyszłości. Mleko mamy i gotowe mieszanki mleczne dla niemowląt są pokarmem niezastąpionym. Sprawdź, dlaczego!
/ 25.11.2010 11:41
Probiotyki w diecie malucha

Mikroflora jelitowa

Jelita każdego z nas zasiedlone są przez około 500 gatunków różnych szczepów bakterii. Ogół mikroorganizmów, który fizjologicznie obecny jest w przewodzie pokarmowym, nazywamy mikroflorą jelitową. Obecne w jelitach mikroby spełniają wiele funkcji i korzystnie oddziałują na organizm: stymulują system odpornościowy (zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje), wspomagają fermentację niektórych składników pożywienia oraz produkują witaminy (witaminę K i biotynę).

Jałowy przewód pokarmowy noworodka

U noworodków układ pokarmowy jest jałowy, ale niedługo potem dochodzi do jego kolonizacji przez pożyteczne mikroorganizmy. Dziecko karmione piersią otrzymuje probiotyki i prebiotyki wraz z mlekiem matki – natura wie, co dla nas najlepsze. Obecnie maleństwa karmione gotowymi mieszankami mlecznymi nie pozostają bezbronne – producenci wzbogacają je o owe pro- i pre- biotyczne składniki.

Czym są probiotyki?

Probiotykami (z języka greckiego: pro bios – dla życia) nazywamy preparaty, bądź produkty zawierające określone szczepy mikroorganizmów w ilości wystarczającej, by zmodyfikować mikroflorę w określonych odcinkach przewodu pokarmowego. Co ciekawe, dobroczynne bakterie potrafią przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka (by następnie skolonizować jelita), ale są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Pamiętajmy o tym przygotowując mleczne mieszanki dla dzieci lub rozpuszczając saszetki z probiotykami w mleku, czy innym płynie – bezwzględnie należy unikać temperatur wyższych niż 40°C.

Polecamy: Jak uzupełnić dietę niemowlaka?

Prebiotyki i synbiotyki

Prebiotykami nazywamy składniki obecne lub wprowadzone do pożywienia w celu stymulacji rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej. Substancje te nie są trawione przez człowieka, a zatem docierają do odpowiedniego fragmentu jelita, gdzie są wykorzystywane przez dobroczynne mikroby i promują ich wzrost oraz mnożenie.

Mleko matki, jogurty, kefiry, czy produkty stojące na aptecznych półkach często są czymś więcej niż tylko probiotykami – określamy je jako synbiotyki. Synbiotyk to nic innego jak połączenie probiotyku z prebiotykiem. Podawane są one razem ze względu na ich synergistyczne działanie.

Korzystne działanie probiotycznych szczepów bakterii zostało potwierdzone wieloma doświadczeniami i badaniami klinicznymi. Co więcej, ich przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne – nie ma możliwości przedawkowania, czy nadmiernej kolonizacji przewodu pokarmowego przez owe przyjazne drobnoustroje. Nadmiar korzystnej mikroflory jelitowej w naturalny sposób zostaje usunięty z jelit wraz z kałem.

Leczenie biegunki

Podawanie preparatów z przyjaznymi szczepami bakterii nie tylko znacznie skraca czas trwania biegunki, ale również zmniejsza jej nasilenie. Pamiętaj jednak, aby kontynuować podawanie preparatu nawet kilka – kilkanaście dni po ustąpieniu biegunki. Dzięki temu unikniesz nawrotom tej przykrej dolegliwości i maluch będzie się cieszył pełnią zdrowia.

Czytaj także: Dieta dla dziecka z biegunką

Odbudowa flory bakteryjnej i wzmacnianie odporności

Niektóre probiotyki zalecane są w czasie antybiotykoterapii i po przebytej chorobie, gdyż pomagają odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit. Mają one zdolność do wytwarzania bakteriocyn – substancji, które w naturalny sposób hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Wydzielają także kwasy organiczne, tworząc tym samym niekorzystne warunki dla rozwoju groźnych bakterii. Co więcej, niektóre szczepy probiotyczne łagodzą objawy nietolerancji laktozy (biegunki, wzdęcia), gdyż produkują enzym rozkładający ją do cukrów prostych.

Redakcja poleca

REKLAMA