Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka?

Jeszcze do niedawna rekomendowane było wprowadzanie glutenu do diety dziecka po 10. miesiącu życia. Najnowsze badania wskazują, że warto to zrobić wcześniej. Zobacz kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka.

gluten w diecie dziecka

fot. Fotolia

Mama na rynku pracy

Do tej pory panowało przekonanie, że stopniowe wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno się odbywać dopiero po 10 miesiącu życia niemowlęcia. Jednak najnowsze badania pokazują, że zalecane jest podawanie tego składnika znacznie wcześniej, czyli nawet od 5. miesiąca życia.

Czy gluten jest bezpieczny dla dziecka?

Gluten jest to mieszanina białek roślinnych, czyli substancji występujących w ziarnach popularnych zbóż takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Wykorzystuje się go zatem przy produkcji mącznych produktów, ale znajdziemy go także w wędlinach, przetworach rybnych, sosach i przyprawach. O glutenie mówi się w kontekście celiakii, czyli nietolerancji tego składnika, która w konsekwencji wymaga bardzo restrykcyjnej diety. Brak jej zastosowania u małego dziecka objawia się uciążliwymi kolkami, zaparciami lub biegunką.

Zobacz także: Kiedy i w jakiej postaci dziecko może jeść suszone śliwki?

Dlaczego warto wcześnie wprowadzać gluten do diety?

Najnowsze badania z 2014r., dotyczące glutenu w diecie niemowlaka, wykazały, że czynniki takie jak wiek dziecka w momencie podania pierwszych posiłków z glutenem i długość karmienia piersią, nie wpływają na ryzyko zachorowania na chorobę trzewną (celiakię). Należy zatem gluten traktować jak inne, nowe pokarmy i wprowadzać go stopniowo. Najlepiej jest zacząć jeszcze w momencie karmienia piersią.

"Wczesna ekspozycja na gluten pod osłoną mleka matki, zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych i prawdopodobieństwa wtórnego rozwoju celiakii, cukrzycy typu I i reakcji alergicznych na białka pszenicy" – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. "Dlatego termin wprowadzenia glutenu do diety ustalono na nie wcześniej niż w piątym i nie później niż w siódmym miesiącu życia. Dla dzieci żywionych mlekiem modyfikowanym, z uwagi na brak ochronnego działania pokarmu, termin ten został przesunięty o jeden miesiąc, a więc gluten wprowadzamy nie wcześniej niż w szóstym miesiącu" – dodaje Aneta Strelau.

W jakiej postaci wprowadzać gluten do diety dziecka?

Najlepiej wprowadzać gluten do diety dziecka w postaci przecierów owocowych i warzywnych w ilości 100ml dziennie, do których dodajemy 2-3g produktu glutenowego. Na rynku istnieje szeroki wybór smaków i rodzajów pokarmów dla najmłodszych.

Materiały prasowe Feedo.pl/ BoboVita

Zobacz także: Czy dania dla dzieci w słoiczkach są zdrowe?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)