Jak robić zupki dla niemowląt?

Pierwsze zupki możemy wprowadzić do diety dziecka już od 5 miesiąca. Najpierw warzywne, potem z mięsem lub rybą. Dowiedz się, kiedy wprowadzać do diety dziecka poszczególne produkty i jak po mistrzowsku zmiksować zupkę dla niemowlęcia.

Zupka to jedno z pierwszych najważniejszych posiłków malucha. Pierwsze zupki dla niemowląt powinny być bardzo dobrze rozdrobnione, najlepiej zmiksowane przy pomocy blendera, tak by nie pozostawić kawałeczków, którymi dziecko mogłoby się zakrztusić.

Pierwsza zupka po sześciu miesiącach

Przez pierwsze sześć miesięcy życia niemowlę nie powinno otrzymywać niczego poza mlekiem matki. Dopiero po skończonym 6 miesiącu należy zacząć wprowadzać papki warzywne. Konsystencja pierwszych zupek powinna być płynna, gęsta i gładka, jak delikatny krem.

Jak odnieśc sukces w życiu? Ewa Chodakowska motywuje do działania!
  • Karmienie zupką powinno być dla dziecka bardzo przyjemne. Należy przygotować odpowiednią łyżeczkę ze specjalnego plastiku, posadzić na wygodnym krzesełku i pomału karmić, żeby dziecko nie zakrztusiło się.
  • Ponieważ pierwsze porcje zupek to zazwyczaj 3-4 łyżeczki, po takim posiłku należy dokarmić dziecko mlekiem z piersi.

Polecamy: Jak często karmić piersią?

Kiedy dodajemy do zupki poszczególne składniki?

Po ok. 1-2 tygodniach od wprowadzenia warzywnych papek do zupki można dodać mięso (drobiowe, z królika, indyka cielęcinę). Mięso w pierwszych miesiącach wprowadzania produktów powinno być gotowane w oddzielnym garnuszku i dodane do zupki bez wywaru. Od 4 skończonego miesiąca życia dziecka do potrawy można dodać kleik ryżowy lub kukurydziany. Po 7 miesiącu życia dozwolone są makarony, kasze i ryż. Gdy dziecko skończy 7 miesięcy życia będzie to pora na wprowadzenie żółtka do zupki. Najpierw po pół dwa razy w tygodniu, a po 9 miesiącu całe jajko 3-4 razy w tygodniu.

  • Stopniowo, najlepiej raz na 2-3 dni można wprowadzać nowe warzywo, by dziecko spróbowało różnych smaków.

Polecamy na Babyonline.pl: 20 przepisów na zupki dla niemowlaka - do druku

Konsystencja zupki

Zupka jest pierwszym pełnowartościowym posiłkiem maluszka. Jest dla dziecka źródłem energii, błonnika, minerałów i wielu witamin. Warzywa powinny być dobrze umyte i cienko obrane.

Od 8 miesiąca życia dziecka można zmienić konsystencję zupek. Nie należy już skrupulatnie ich rozcierać. Mogą zawierać niewielki grudki. Dziecko nie musi mieć zębów, aby uczyć się gryźć, choć po 8 miesiącu na pewno już pojawiły się mleczaki.

  • Do pierwszych zupek oprócz warzyw można dodać odrobinę masła lub oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dziecko lepiej strawi warzywa i otrzyma więcej kalorii.
  • Nie należy zupki dosalać ani słodzić.
  • Gdy dodajemy mięso, także należy je zmiksować.
  • Nie można dodawać przypraw, zwłaszcza ostrych.

Czytaj też: Jak uzupełniać dietę niemowlaka?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
~gosc/4 lata temu
przeciez napisala ze urodzona w 28tyg to co to za pytanie czy jest wczesniakiem? -.-
Gajaa/5 lat temu
[quote=~Alicja] Mam 6 miesieczna wnusie, ktora wazy 4 kg. /urodzona w 28 tygodniu wazac 520 gram/. Juz chcialabym wprowadzic do jej diety zupki. Zupki Gerbera jej nie podpasowaly. Pluje nimi na wszystkie strony. Chciala bym znalezc jakies przepis na zupke zrobiona tylko dla niej.Bede bardzo wdzieczna. [/quote] Z tego, co wiem, półroczne dziecko powinno ważyć około 7-10 kg. Jest Pani pewna, że wnuczka waży tylko 4 kg? Jest wcześniakiem?
~gość/5 lat temu
DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ) Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków. 1.MARCHEWKA - marchew (kilka małych lub 2-3 średnie) - kleik ryżowy -1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła -woda Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę. 2.BROKUŁY -kilka różyczek brokuła -woda - kleik ryżowy Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy. 3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa) -ziemniak -marchewka - pietruszka(kawałeczek) - por -seler(ostrożnie- może uczulać) -masło lub oliwa z oliwek -kleik ryżowy lub kukurydziany Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły. 4.ZUPA ZIEMNIACZANKA - 2 ziemniaki -2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler) Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować. 5.ZUPA BROKUŁOWA -1 marchewka -100gram brokuła - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka kaszki ryżowej Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać. 6.MUS JABŁKOWY - 1 duże słodko-kwaśne jabłko - sok jabłkowy klarowny - kleik ryżowy Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku. 7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM -1/2 buraka -marchewka -1/2 ziemniaka -1/4 pietruszki - 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek) - 2 łyżeczki kleiku ryżowego Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. 8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM - marchew - kalafior - brokuł - oliwa z oliwek - kleik ryżowy Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym. 9)ZUPKA Z CUKINII Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego smaku. DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ) Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina) 1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU -100 gram kurczaka lub indyka -1 marchewka - 1 gałązka selera naciowego - 2 gałązki natki pietruszki -2 szklanki wody Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw. 2.ZUPKA Z KURCZAKIEM -marchew - ziemniak -mięso z piersi kurczaka - seler -pietruszka - oliwa Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać. 3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM - marchew - ziemniak - por - mięso z królika(ok. 100 gram) - kleik ryżowy - olej sojowy - pietruszka Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji. 4.INDYK W JARZYNACH -marchew -ziemniak -mięso z piersi indyka(100 gram) - groszek zielony -olej sojowy - por - kleik ryżowy lub kukurydziany Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać. 5.KURCZAK Z JABŁKAMI - marchew (350 gram) -mięso z kurczaka(100gram) - świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram) - masło 1 łyżeczka -kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki) -sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!) Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody. 6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ -marchew(300 gram) -ziemniak (1 niewielki) - mięso jagnięce(ok.150gram) - por (kawałeczek białej części) - groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki) - pietruszka(1/4 z ilości marchwi) - kasza jaglana( 2 łyżki) - olej sojowy (1 łyżeczka) - kleik kukurydziany( 2łyżeczki) - sok jabłkowy do smaku Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody. 7.INDYK KALAREPKĄ - marchew 250 gram - mięso z piersi indyka 100gram -kalarepka 200 gram - olej sojowy lub oliwa z oliwek - kleik ryżowy Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym. DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni. 1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM - marchew 1 duża - kawałeczek kurczaka ok.100 gr - ugotowany ryż 1 łyżka - olej sojowy1 łyżeczka -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku - natka pietruszki do smaku Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki. 2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ - marchew 1 duża - kawałeczek indyka ok. 100 gr - kaszka kukurydziana 1 łyżka - róża brokuła - cebula ¼ małej - pietruszka kawałeczek - olej sojowy - natka pietruszki do smaku Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki. 3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM - marchew 1 duża - kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram - ugotowany ryż 1 łyżka - brokuł róża - cebula ¼ - seler kawałeczek - pietruszka 1 cała niewielka - olej 1 łyżeczka - natka pietruszki do smaku Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki. 4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać) - marchew 1 szt. - kurczak ok. 100 gr - ryż 1 łyżka ugotowanego - por kawałeczek - pietruszka ½ - olej 1 łyżeczka - natka pietruszki do smaku - koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki. 5. POTRAWKA Z INDYKIEM - marchew 1 szt. - ziemniak 1 niewielki - filet z indyka ok. 100 gram - brukselka 3- 4 sztuki - kaszka kukurydziana 1 łyżka - olej 1 łyżeczka Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać. 6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI - pomidor sparzony, obrany, bez pestek - filet z indyka ok. 100 gram - marchew 1 duża - por, seler po kawałeczku - pietruszka ½ - olej sojowy - kleik ryżowy Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy. 7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY - 1 duże jabłko - 1 gruszka - sok gruszkowy do smaku - kleik ryżowy lub kukurydziany Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia. 8. DESER JABŁKO-MORELA - 1 duże jabłko - 2 morele - sok jabłkowy do smaku - kleik kukurydziany Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić
POKAŻ KOMENTARZE (4)