Ekologiczna żywność dla dzieci - jak wygląda jej produkcja?

Czy wszystkie produkty i gotowe dania dla dzieci oznaczone jako "naturalne" są bezpieczne? Jak rozpoznać ekologiczną żywność dla dzieci? Jak wygląda proces produkcji i certyfikacja ekologicznej żywności dla dzieci?

żywność ekologiczna dla dzieci

Fot. Fotolia

Jak odnieśc sukces w życiu? Ewa Chodakowska motywuje do działania!

Ważnym przejawem troski o maluszka jest dbałość o jego prawidłowe żywienie – od samego początku. Sposób odżywiania w najwcześniejszym okresie życia ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka również w przyszłości. Dlatego komponując jadłospis dla najmłodszych należy wybierać wyłącznie produkty najwyższej jakości. Warto sięgać po żywność z certyfikatem ekologicznym – spełnia ona niezwykle surowe normy, dzięki czemu rodzice mają pewność, że ich dziecko faktycznie dostaje to, co najlepsze.

W sklepach dostępnych jest wiele produktów określanych jako „naturalne” lub „zdrowa żywność” – jednak żywność z certyfikatem ekologicznym to znacznie więcej!

Jak powstaje ekologiczna żywność?

Zanim produkt ekologiczny otrzyma odpowiedni certyfikat i trafi do sklepu, przechodzi liczne kontrole. W gospodarstwach ekologicznych obowiązuje też szereg zasad, które muszą być przestrzegane.

Pierwszym etapem jest ocena stanu gleby, na której rosną owoce, warzywa i zboże. Obowiązuje także absolutny zakaz stosowania nawozów sztucznych oraz pestycydów – uprawy, na których rosną surowce używane do przygotowania ekologicznych produktów, strzeżone są przed owadami i szkodnikami wyłącznie przy użyciu naturalnych metod (takich jak np. biedronki i sikorki, które są naturalnymi wrogami wielu szkodników). W takim miejscu warzywa i owoce dojrzewają zgodnie z prawami natury.

W ekologicznym gospodarstwie starannie sprawdza się także warunki chowu zwierząt. Odbywa się on zgodnie z wymogami gatunku – pasza musi pochodzić z gospodarstw ekologicznych, nie może zawierać antybiotyków, środków wspomagających wzrost ani surowców modyfikowanych genetycznie, zwierzęta mają też dostęp do wybiegów na świeżym powietrzu.

Zobacz także: Czym jest ekologiczne macierzyństwo?

Składniki, które trafiają do produktów dla niemowląt, nie mogą budzić żadnych wątpliwości – dlatego wszystkie surowce po dostarczeniu do zakładu produkcyjnego muszą przejść jeszcze szereg rygorystycznych kontroli i uzyskać pozytywną opinię w laboratorium. W produkcji ekologicznej surowo zakazane jest także stosowanie składników modyfikowanych genetycznie (GMO) – zgodnie z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007.

Jak rozpoznać produkt ekologiczny?

Przede wszystkim należy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Musi się na niej znaleźć numer kodowy jednostki certyfikującej (np. PL-EKO-07), a także unijne logo rolnictwa ekologicznego (liść na zielonym tle). Takie oznakowanie potwierdza, że produkt uzyskał specjalny certyfikat, poświadczający ekologiczną jakość.

Źródło: Materiały prasowe Hipp ekologiczna żywność dla dzieci, www.hipp.pl

Zobacz także: Jak rozpoznać ekologiczne zabawki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Przy kłopotach z alergią i zaparciami taka żywność to idealne rozwiązanie, wspomaga działanie dicopegu junior przy kłopotach z wypróżnieniem.