Dieta bezglutenowa u malucha – jakie produkty?

Dieta bezglutenowa u malucha – jakie produkty?
Celiakia to nietolerancja glutenu. Wiąże się ze stosowaniem restrykcyjnej diety bezglutenowej, czasem przez całe życie. Profilaktycznie eliminuje się gluten z diety niemowlęcia, aby zapobiec alergiom pokarmowym i innym powikłaniom. Jakie produkty są zatem dozwolone na diecie bezglutenowej?
/ 04.08.2010 11:59
Dieta bezglutenowa u malucha – jakie produkty?

Co to jest celiakia?

Dieta bezglutenowa to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii (choroby trzewnej, sprue nietropikalnej). Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż.

W leczeniu celiakii dietę bezglutenową należy stosować do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym.

Znak przekreślonego kłosa

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, proso, gryka, ryż, ziemniaki, soja, tapioka, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także owoce i warzywa i czyste mięso, nie zaś jego przetwory.

Za bezglutenowe uważane są produkty, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg). Są one oznaczane międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Polecamy: Jaka dieta dla dziecka ze skazą białkową?

Oprócz oczywistych dla każdego laika produktów niezawierających zbóż trzeba bardzo uważać przy zakupie każdego produktu. Może on zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach, obecny w wielu produktach glutaminian sodu również zawiera gluten).

Produkty bezglutenowe

Zatem w diecie bezglutenowej dozwolone są:

  • Napoje — kawa, herbata (uwaga: zdarzają się herbaty oraz kawy rozpuszczalne z dodatkiem glutenu), herbatki ziołowe, kakao naturalne, woda mineralna.
  • Produkty mleczne — mleko, serwatka, maślanka, kefir, sery białe.
    Uwaga: Natomiast śmietana, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane mogą zawierać skrobię pszenną.
  • Tłuszcze — masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran.
  • Mięsa, ryby, podroby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe, natomiast wędliny suche np. kiełbasa krakowska, kabanosy czy mortadela, parówki mogą zawierać gluten.
  • Warzywa i owoce.
  • Słodycze — cukier, galaretki, miód, budyń i kisiel na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, mak, sezam, migdały, dżemy, czekolada.
  • Pieczywo, kasze, płatki — pieczywo i makarony bezglutenowe, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, makaron ryżowy i sojowy, kukurydza prażona, kleik ryżowy, chrupki kukurydziane.
    Uwaga: Czasami płatki ryżowe i kukurydziane mogą mieć w swoim składzie słód jęczmienny.
  • Pozostałe produkty takie jak proszek do pieczenia bezglutenowy, czysta żelatyna, drożdże, soda oczyszczona, zioła i przyprawy, ocet winny, siemię lniane, , niektóre musztardy, majonez, jajka.
  • Alkohole takie jak wina, alkohole destylowane, nalewki, likiery.
    Uwaga: Czasami może się zdarzyć, że likier będzie miał glutenowy dodatek. 

Aby mieć całkowitą pewność, zawsze należy dokładnie przeczytać skład produktu przed spożyciem lub poszukać znaku przekreślonego kłosa.

Czytaj też: Czy znasz przeciwwskazania do karmienia piersią?

Redakcja poleca

REKLAMA