W jakich proporcjach podawać dziecku pełnowartościowe produkty?

Każda mama dba o to, by w menu jej dziecka znajdowały się produkty bogate w witaminy i składniki mineralne. Jednak w jakich proporcjach podawać pełnowartościowe posiłki, by nie zaszkodzić żołądkowi naszej pociechy?

Warzywa należy jeść 5 razy dziennie. Codziennie!

Dla niektórych jednym z najgorszych wspomnień z dzieciństwa jest marchewka z groszkiem podawana do każdego obiadu. Możesz zaoszczędzić swojemu dziecku tych „przykrych” wspomnień i nie uwzględniać warzyw w diecie swojej pociechy. Jednak popełnisz wtedy niewybaczalny błąd. Brak w menu chociażby marchewki może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju twojego dziecka. Warzywa są bowiem źródłem witamin (C, beta karotenu, z grupy B) i składników mineralnych (potasu, magnezu, wapnia, manganu, miedzi, cynku, żelaza), błonnika i innych składników potrzebnych do tego, by dziecko zdrowo rosło.

Produkty zbożowe, czyli dobre węglowodany w diecie dziecka

Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, zwanych dobrymi węglowodanami: skrobi, błonnika, witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, magnezu, miedzi i wielu innych składników mineralnych, których nie może zabraknąć w diecie dziecka. Ponadto błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit: pochłania rożne toksyczne substancje i wzmaga ich wydalanie. Dlatego dieta dziecka powinna dostarczać
10-14 g błonnika pokarmowego.

Produkty zbożowe, podobnie jak warzywa, powinny być spożywane 5 razy dziennie. Z ułożeniem urozmaiconego menu nie powinno być problemów, ponieważ zdrowe węglowodany znajdują się w płatkach śniadaniowych, pełnoziarnistym i ciemnym pieczywie oraz różnego rodzaju kaszach.

Kuchnia krainą mlekiem i miodem płynąca

Mleko i produkty mleczne, takie jak: jogurty, kefiry oraz żółte sery, zawierają łatwo przyswajalne białko, żelazo, witaminę D oraz wapń - pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów.

Jogurty i kefiry, ze względu na obniżoną ilość laktozy i obecność bakterii kwasu mlekowego, są lepiej tolerowane przez niektóre dzieci, niż mleko płynne spożywcze. Mleko, jogurty i kefiry wykorzystywane mogą być jako dodatki do deserów. Powinni o tym pamiętać rodzice niejadków. W żywieniu dzieci polecany jest najczęściej jogurt naturalny, ewentualnie z dodatkiem miodu lub świeżych owoców.

Rodzice powinni podawać swoim dzieciom dziennie 2 porcje mleka oraz 1 porcję innych produktów mlecznych.

Zobacz także: Jak przygotować smaczne i zdrowe przekąski dla dziecka?

Jak odnieśc sukces w życiu? Ewa Chodakowska motywuje do działania!

Ryby, mięso, no i jajka, oto zdrowa wyliczanka

Mleko i jogurty to nie jedyne produkty białkowe, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu dziecka. Mięso, ryby i jajka powinny zajmować równie ważną pozycję w jadłospisie dziecka, co przetwory mleczne. Mięso jest ważnym źródłem białka, witaminy B1, witaminy PP, witaminy B12, żelaza i cynku. Zaleca się podawać świeże, chude mięso 1-2 razy w tygodniu. Szczególną uwagę rodziców powinno przykuć mięso z drobiu, które jest delikatne, bogate w białko i, co najważniejsze, lekkostrawne. Z tego samego powodu na talerzu dziecka nie powinno zabraknąć ryb, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jaja są źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczu, biopierwiastków oraz lecytyny. Najlepiej podawać je w formie gotowanych na miękko, na twardo i w rożnych potrawach (naleśniki, kluski itp.). Tygodniowo dziecko może spożyć 3-4 jajka.

Jedz dużo jabłek i malin, oto prawdziwa skarbnica witamin

Owoce są źródłem witamin (głównie C i A, czyli beta karotenu), składników mineralnych oraz wielu związków organicznych, które sprzyjają prawidłowemu rozwojowi organizmu dziecka.
Naturalne cukry występujące w owocach ( m.in. glukoza, fruktoza i sacharoza) są źródłem energii, tak bardzo potrzebnej rozwijającemu się dziecku. Z kolei zawarte w owocach błonnik
i pektyny regulują pracę przewodu pokarmowego.

Dzieciom, które zmagają się z alergią na pokarm, truskawki, poziomki, owoce cytrusowe i południowe, a niekiedy nawet maliny należy podawać dopiero po 1. roku życia.

Nie taki tłuszcz straszny, jak go malują

Większość kobiet na dźwięk słowa tłuszcz drży z przerażenia, bowiem zazwyczaj jest on kojarzony tylko z nadwagą. Nic bardziej mylnego. Tłuszcze są źródłem energii oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E, które są niezbędne w okresie intensywnego wzrastania maluszków. Dlatego nie bój się ich podawać swojemu dziecku. Polecane są zwłaszcza oliwa z oliwek, olej sojowy i rzepakowy. Oliwę z oliwek i olej rzepakowy można stosować do smażenia. Do przygotowywania potraw na surowo, takich jak surówki, poleca się np. olej sojowy lub z pestek winogron.

Źródło: Materiał przygotowano na podstawie "Poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia" Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Polecamy:  Głód i złe odżywianie a bezsenność dziecka

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
~ewa/rok temu
Zwykle są publikowane aktualne tabele żywienia i tego trzeba się trzymać, niewielkie odstępstwa nie grożą co prawda zaparciami i problemami z przewodem pokarmowym ale np. alergią. Z zaparciami poradzi sobie dicopeg junior, z alergią walczyć o wiele trudniej.