Jadłospis ucznia
Posiłek zjadany w przerwie między lekcjami odgrywa ważną rolę w żywieniu dzieci szkolnych. Niestety w porannym pośpiechu wiele z nich zapomina o pełnowartościowym śniadaniu. Wydatkowanie energii podczas nauki w szkole można porównać do pracy ludzi dorosłych. Dzieci, które nie spożywają pełnowartościowego posiłku szybko się męczą, mają obniżoną sprawność i koordynację ruchową, a także problemy z koncentracją uwagi i zapamiętywaniem. Dowiedziono, że niedożywione dzieci osiągają gorsze wyniki w nauce.
Właściwe żywienie dzieci szkolnych polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych w posiłkach oraz na odpowiedniej częstości i ilość przyjmowanego pożywienia. Nie bez znaczenia jest też jakość spożywanych potraw.
W okresie intensywnego wzrostu młody organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezbędne do budowy i prawidłowego rozwoju.
Polecamy też: Dlaczego regularność posiłków jest taka ważna?
Drugie śniadanie z pomysłem
Drugie śniadanie dla dziecka powinno być atrakcyjne nie tylko pod względem smaku, lecz także i pomysłowo przygotowane. Jeśli uczeń codziennie otrzyma zwykłą kanapkę, istnieje ryzyko, że przyniesie nietkniętą z powrotem, odda kolegom lub wyrzuci.
Ponieważ dzieci silnie reagują na bodźce wizualne, zachęcające będą dla nich posiłki o atrakcyjnych, różnorodnych kolorach, kształtach i konsystencji. Nieciekawy wygląd potrawy potrafi skutecznie odebrać apetyt, dlatego warto zapakować posiłek w plastikowe pojemniczki, które doskonale chronią włożone do środka produkty.
Smacznie i kolorowo
Kolorowe warzywa pocięte w słupki rozweselą zawartość pudełka ze śniadaniem, a klasyczną bułkę możemy zastąpić zrolowanym wrapem lub naleśnikiem wypełnionym dżemem czy masłem orzechowym. Jako zielony dodatek do posiłku idealnie nadają się samodzielnie wyhodowane w domu kiełki. Dziecko może wybrać te, które preferuje: brokułów, soi lub rzodkiewki.
Polecamy też: Naucz dziecko, jak zdrowo jeść
Ważne składniki odżywcze
Rozwijający się organizm powinien otrzymać również odpowiednią dawkę wapnia. Jego źródłem są produkty zawierające wysokiej jakości białko, wapń oraz witaminy B i D.
Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych produktów nabiałowych są napoje sojowe, które nie zawierają laktozy i białek mleka krowiego - można więc bez obaw włożyć je do tornistra małego alergika.
Pamiętaj o urozmaiceniu!
Urozmaiceniem drugiego śniadania są też słodycze i przekąski, które dzieci wprost uwielbiają, jednak starajmy się je ograniczać. Zdrowszym rozwiązaniem będzie ulubiony owoc, batonik zbożowy albo kremowy deser lub jogurt.