5 wielkanocnych dań dla malucha

Zobacz, jakie dania możesz zaserwować maluszkowi w czasie Wielkanocy!

5 wielkanocnych dań dla malucha fot. Fotolia

Świąteczne potrawy nie zawsze nadają się dla małych dzieci. Przedstawiamy przepisy, z których wyczarujesz wielkanocny stół pełen zdrowych smakołyków dla smyka!

1. Po 18. miesiącu: babka z otrębami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka otrąb owsianych
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
Przygotowanie: Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie - nadal ubijając - dodaj żółtka. Mąkę wymieszaj z otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masę jajeczną i roztopione masło. Delikatnie wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 180°C ok. 45 minut.

2. Po 12. miesiącu: jajka nadziewane kozim serem

Składniki:
  • 4 jajka
  • 20 dag sera koziego
  • mały jogurt
  • szczypiorek lub koperek
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Posiekaj zieleninę. W miseczce utrzyj żółtka, ser, jogurt i zieleninę. Powstałą masą napełnij białko jajka.

3. Po 12. miesiącu: żurek na kurczaku

Składniki:
  • skrzydełko kurczaka
  • włoszczyzna
  • szklanka dobrze ukwaszonego żuru
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki śmietany 12%
  • listek laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
  • 2ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie: Z włoszczyzny i kurczaka ugotuj niepełny litr wywaru. Przecedź, dodaj opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotuj kilka minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, dodaj do żurku, zagotuj. Do każdej porcji dodaj połówkę ugotowanego jajka.

4. Po 12. miesiącu: wiosenna pasta

Składniki:
  • 70 g twarogu wiejskiego
  • jajko ugotowane na twardo
  • 50 g ogórka
  • natka pietruszki
Przygotowanie: Jajko obierz, pokrój, dodaj do twarogu, zmiksuj. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

5. Po 2. roku: tartaletki z jajkiem

Składniki:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki
  • sól
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki wody
  • pół czerwonej papryki
  • 3 plasterki szynki
  • łyżka oleju
  • szczypiorek i rukola do dekoracji
Przygotowanie: Masło i mąkę posiekaj nożem, dodaj szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem, wyklej ciastem spód nakłuwając widelcem. Piecz w piekarniku w 200°C na złoty kolor (ok. 15 minut). Upieczone spody przestudź, wyjmij z foremek. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Do każdego spodu wbij jajko, dodaj wędlinę i paprykę. Wstaw na górę piekarnika (200°C) i zapiekaj, aż jajka się zetną. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i listkami rukoli.

Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Twój Maluszek
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)