POLECAMY

Przepisy na dania rybne dla małego dziecka

Dieta niemowlęcia z miesiąca na miesiąc rozszerzana jest o nowe produkty. Ryby są jednym z bardzo istotnych pokarmów, ponieważ zawierają białko i wiele witamin. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzać dania rybne, aby smakowały niemowlęciu.

Przepisy na dania rybne dla małego dziecka

Ryby zawierają białko (bardzo potrzebne małemu dziecku do budowy tkanek, przede wszystkim mięśni) oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Zawierają również tłuszcz, lecz w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cenne kwasy omega-3.

Od kiedy niemowlę może jeść ryby?

Już od siódmego miesiąca życia niemowlęcia można zacząć wprowadzać ryby do jego diety. Początkowo nie będą one osobnym daniem, lecz składnikiem zupy lub dodatkiem do przecieru warzywnego. 

Ryby powinny być gotowane na parze lub pieczone w folii, unikajmy ryb panierowanych i smażonych. Nie podawajmy również ryb przetworzonych – z puszki, w marynatach, ryb wędzonych, a także paluszków i burgerów rybnych.

Czytaj też: Plan żywienia dziecka

Dania z ryb odpowiednie dla niemowlęcia

  • Zupka jarzynowa z łososiem – od ósmego miesiąca

Składniki:
mała marchewka
kawałek pietruszki
mały kawałek selera
kawałek łososia
pół ziemniaka
płaska łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Przygotowanie: Warzywa wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę. Całość zagotuj w niedużej ilości wody. Do gotujących się jarzyn włóż mały kawałek ryby. Powinna być oczyszczona ze skóry i ości. Gotuj przez kilka minut. Po przestudzeniu całość zmiksuj. Przed podaniem okraś masłem lub oliwą z oliwek. Porcja dla ośmiomiesięcznego dziecka to około 180 ml.

Polecamy na Babyonline.pl: 20 przepisów na zupki dla niemowlaka - do druku

  • Sola z cukinią – od dwunastego miesiąca

Składniki:
500 g filetów z soli
2 małe cukinie
1 średnia marchewka
pół cytryny
kawałek masła
przyprawy ziołowe – bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki

Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyj i pokrój w krążki. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rybę pokrój w trzycentymetrowe paski. Folię, rękaw lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Rozłóż krążki cukinii, na nich ułóż rybę, skrop sokiem z cytryny i obłóż marchewką. Całość posyp ziołami. Mogą to być suszona bazylia i oregano albo też szczypiorek, koperek lub natka pietruszki. Na wierzchu połóż wiórki masła. Piecz około 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 220 stopni.

Polecamy: Kiedy dziecko je samodzielnie?

Ryby dla dziecka, które skończyło rok

Można również przyrządzić rybę w inny, bardzo znany sposób. Jest to danie nie tylko dla malucha, który skończył rok, warto je przyrządzić dla całej rodziny.

  • Rybka po grecku dla roczniaka

Składniki:
500 g filetów z dorsza (może być też sola, mintaj, morszczuk – najlepsza jest świeża ryba, choć może być również mrożona),
400 g warzyw: 3 średnie marchewki, 1 większa pietruszka, kawałek selera, nieduży por,
500 g świeżych pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego,
majeranek,
szczypta soli i pieprzu,
3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z garnka, a w tak powstałym wywarze ugotuj rybę. Ryba gotuje się bardzo szybko – około 5 minut. Nabierze wspaniałego aromatu, jeśli do gotowania dołożysz kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe.
Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pora pokrój drobno i podduś na łyżce oliwy. Warzywa połącz z rybą. Dodaj przecier pomidorowy. Jeśli chcesz użyć świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki, drobno posiekaj i podduś na patelni. Połącz wszystkie składniki, przypraw szczyptą soli, pieprzu i majerankiem. To danie możesz podawać na ciepło, a także po schłodzeniu.

Innym sposobem podania ryby może być przepis na sandacza z żurawinami.

  • Sandacz z żurawinami

Składniki:
500 g filetów z sandacza lub innej ryby, np. dorsza, soli lub morszczuka,
1 łyżka oleju do smażenia,
przyprawy ziołowe – oregano, tymianek, kolendra,
Sos: 200 g świeżej żurawiny, 2 łyżki miodu, 2 goździki, 3 ziarna ziela angielskiego, cynamon.

Przygotowanie: Umyte i osuszone filety posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Żurawiny należy wypłukać zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować kilka minut pod przykryciem z goździkami, cynamonem i zielem angielskim. Następnie żurawinę przecieramy przez sito, pozostałość przepłukujemy kilkoma łyżkami wody. Do ciepłego, ale już nie gorącego sosu dodajemy miód. Rybę z żurawiną możesz podać rocznemu dziecku.

Polecamy: Ryby w diecie niemowlęcia

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Od 7. miesiąca? To niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego Nestle produkuje dania z rybą (http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/produkty/nasze-produkty/obiadki/gerber-jarzynki-z-delikatna-rybka) dla niemowląt już po 5. miesiącu..?