Próchnica u dzieci – poradnik

W Polsce próchnica zębów u dzieci stanowi poważny problem. Częstość występowania próchnicy zwiększa się wraz z wiekiem dziecka: obejmuje 35-50% dzieci w wieku dwóch, trzech lat; 56-60% trzy- i czterolatków; a w populacji dzieci w wieku 6-7 lat dochodzi do aż 90-100% przypadków próchnicy. Jak sobie z nią radzić?

Próchnica u dzieci – poradnik

Od początku życia                        

Próchnicy można zapobiegać bardzo wcześnie. Stan zębów dziecka zależy bowiem już od diety matki w okresie ciąży i laktacji. Trzeba uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białka, składniki mineralne, zwłaszcza na wapń, fosfor, żelazo i fluor, oraz na witaminy A, C i D. Dobrze również byłoby ograniczyć spożywanie cukrów, ponieważ wpływają negatywnie na jakość tworzących się tkanek zębów przyszłego dziecka.

Szczotka, pasta…

Bardzo ważne w zapobieganiu rozwojowi próchnicy jest oczyszczanie jamy ustnej i zębów z zalegających resztek pokarmowych i nagromadzonych bakterii:

Słuch, wzrok, dotyk: zmysły chronią dziecko
  • Szczotkowanie zębów przynajmniej dwa razy dziennie (po śniadaniu i po kolacji) pastą z fluorem (porcja wielkości ziarna grochu); szczoteczkę wymieniamy, gdy włosie zaczyna się odkształcać lub uginać.
  • Warto również oczyszczać język, ponieważ na nim znajdują się duże ilości bakterii. Używamy do tego szczoteczki lub specjalnych skrobaczek.
  • Używanie nitki do zębów co najmniej raz dziennie, aby oczyścić przestrzenie międzyzębowe.

Warto zapytać stomatologa, kiedy dziecko może zacząć używać nitki dentystycznej – zazwyczaj wtedy, gdy są już stałe zęby, a szczególnie, gdy jest ich już kilka i stykają się ze sobą.

Ograniczamy cukier

Warto jak najwcześniej wyrobić w dziecku zdrowe nawyki dotyczące odżywiania, jest to niestety zazwyczaj dość trudne, bo większość dzieci bardzo lubi słodycze:

  • Ograniczenie częstości spożywania słodkich przekąsek. Bezpieczniejsze dla dzieci jest jednorazowe zjedzenie porcji słodyczy (najlepiej po głównym posiłku) niż ich ciągłe podjadanie, można np. ustalić, że jemy słodycze w jeden określony dzień tygodnia.
  • Unikanie picia słodkich napojów, soków owocowych, które zawierają cukier. Jeśli już dziecko je pije, to najlepiej przez słomkę.
  • Szczególnie niebezpieczne są słodycze, które dziecko trzyma długo w ustach, np. twarde cukierki i lizaki albo cukierki typu krówki, które oblepiają powierzchnie zębów.
  • Warto zamieniać słodycze na zdrowsze przekąski, takie jak owoce, warzywa, sery twarde.
  • Dobrze jest także ograniczyć cukier w całym żywieniu dziecka i nie przesładzać przeznaczonych dla niego potraw.

Polecamy: Moje dziecko zgrzyta zębami – czy to groźne?

Nie bój się dentysty

  • Dwa razy w roku warto z dzieckiem wybrać się do dentysty. Stomatolog oceni stan uzębienia dziecka, wyleczy ewentualne ubytki i poradzi odpowiednie działania zapobiegawcze, dostosowane do konkretnych problemów pojawiających się w jamie ustnej i zębach naszej pociechy.
  • Dentysta wykonuje także lakowanie, które polega na założeniu cienkiej warstwy białego materiału blokującego szczeliny i dołki na powierzchni zęba przed dostępem bakterii próchnicotwórczych i zmniejsza szanse rozwoju ubytku próchnicowego. Lakuje się zęby mleczne trzonowe, ale częściej zęby stałe trzonowe i przedtrzonowe (w ciągu kilku miesięcy od pojawienia się powierzchni żującej danego zęba w jamie ustnej), dla których charakterystyczna jest powierzchnia żująca z trudnymi do oczyszczenia licznymi wgłębieniami i bruzdami.

Dzięki lakowaniu możemy zabezpieczyć te zęby przed pojawieniem się próchnicy.

Zobacz więcej: Jak walczyć z próchnicą u dzieci?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)