Czym smarować dziecku kanapki?

Jedni twierdzą, że najlepiej nadaje się do tego masło, inni, że zdrowsza jest margaryna. A jaka jest prawda?

fot. Fotolia

Dbasz o to, by twoje dziecko zdrowo się odżywiało. Kupujesz pełnoziarniste pieczywo, zamiast gotowej wędliny podajesz mu samodzielnie upieczoną szynkę lub pasztet. Zastanawiasz się, czym smarować dziecku kanapki, żeby na pewno były zdrowe?

Opinie są różne

Okazuje się, że zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy dietetycy uważają, że najzdrowsze są miękkie margaryny, inni, że tradycyjne masło.

Z dwóch opcji wybierz... trzecią

Ty możesz postawić na trzecią opcję i skrapiać chleb odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego.

Aby nadać kanapce poślizg

Jeśli to nie wystarczy, by nadać kanapce "poślizg", zrób dip na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną syropu z agawy, soku z cytryny oraz świeżych ziół, np. rozmarynu lub bazylii.

Takim dipem można cienko posmarować chleb i położyć na nim domową wędlinę lub plasterek sera.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj:

Jak wychować córkę na kobietę spełnioną?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)