Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym u dzieci?

karmienie dziecka
Zatrucie pokarmowe to choroba, którą zna chyba każdy z nas. U dzieci zatrucia są bardziej niebezpieczne niż u dorosłych, gdyż mogą w krótkim czasie prowadzić do odwodnienia organizmu. Dowiedz się, jak pomóc dziecku i kiedy należy udać się z nim do lekarza.
/ 06.12.2010 12:21
karmienie dziecka

Czym jest zatrucie pokarmowe i jak się objawia?

Zatrucia pokarmowe to zaburzenia pracy przewodu pokarmowego na skutek spożycia pokarmów zawierających szkodliwe bakterie, wirusy czy grzyby. Zatrucia najczęściej objawiają się bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. Często występuje też gorączka. Małe dziecko nie będzie potrafiło opisać, jak się czuje. Z początku będzie markotne, nie będzie chciało się bawić i straci apetyt. Dopiero później zaczną pojawiać się inne objawy.

Polecamy: Dieta dla dziecka z biegunką

Kiedy do lekarza?

U najmłodszych dzieci każde zatrucie pokarmowe jest wskazaniem do wezwania lekarza, gdyż może w krótkim czasie prowadzić do odwodnienia. W przypadku nieco starszych dzieci, w większości przypadków wystarczy troskliwa opieka rodziców.

Niezależnie od wieku dziecka, jeśli podejrzewamy zatrucie grzybami, należy jak najszybciej zawieźć dziecko do szpitala.

Jeśli dolegliwości nie ustępują, a dziecko staje się apatyczne, ma suchy język, płacze bez łez lub ma zapadnięte ciemiączko, konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarska. Są to objawy odwodnienia, które jest niebezpieczne dla życia.

Jak pomóc dziecku z zatruciem pokarmowym?

Gdy tylko zauważymy pierwsze objawy zatrucia, zastosujmy u dziecka krótkotrwałą głodówkę. Nie zaleca się podawać leków przeciwwymiotnych, gdyż wymioty pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Aby zapobiec odwodnieniu, należy podawać dziecku do picia chłodną przegotowaną wodę, niesłodzoną herbatę lub napar z mięty. Kiedy dolegliwości zaczną ustępować, możemy zacząć wdrażać do diety lekkostrawne pokarmy, np.: zupkę marchwiową lub kleik ryżowy. W kolejnych dniach pamiętajmy o stosowaniu diety – odpowiednie są gotowane mięso, białe pieczywo i chude wędliny. Nie należy natomiast podawać dziecku nabiału, surowych warzyw i owoców.

Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?

Aby nie dopuścić do zatrucia pokarmowego, pamiętajmy o dokładnym myciu warzyw i owoców przed spożyciem, a także o sprawdzaniu daty ważności na produktach. Mięso najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach mięsnych, wystrzegać się natomiast mięsa z bazarów i hipermarketów. Pokarmy odmrożone należy od razu zjeść, nie wolno zamrażać ich ponownie. Jeśli na jakimś produkcie pojawiła się pleśń, należy go od razu wyrzucić. Równie ważne w zapobieganiu zatruciom jest nauczenie dziecka podstawowych zasad higieny. Dziecko powinno wiedzieć, że ręce należy myć zawsze po przyjściu do domu, po skorzystaniu z toalety, a także przed jedzeniem. Warto pilnować dzieci, aby nie brały do buzi rąk, zabawek i innych przedmiotów.

Czytaj także: Co zrobić, gdy dziecko ma problemy pokarmowe?

Redakcja poleca

REKLAMA