Jadłospis pierwszoklasisty

W czasach, gdy liczba otyłych nastolatków rośnie w alarmującym tempie, już od najmłodszych lat należy edukować dzieci w zakresie zdrowego żywienia. Kluczowym momentem jest rozpoczęcie nauki w szkole. Dziecko powinno uczyć się dobrych nawyków żywieniowych od rodziców. Niezwykle ważne dla rozwijającego organizmu są pełnowartościowe posiłki, w tym drugie śniadania, spożywane w przerwie między lekcjami.

Pierwszy dzwonek

Podczas roku szkolnego zwiększa się aktywność fizyczna i umysłowa dziecka, zmieniają się przez to potrzeby żywieniowe. Część posiłków uczeń zaczyna jadać poza domem, dlatego kontrola rodziców jest ograniczona.

Aby większa swoboda nie oznaczała spożywania byle jakich dań lub niezdrowych smakołyków ze szkolnego sklepiku, należy odpowiednio zaplanować jadłospis pierwszoklasisty, ucząc go tym samym zasad zdrowego odżywiania. 

Omlet owsiany - Kasia gotuje z Polki.pl

Wartościowe produkty

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne najmłodszych dzieci wynosi 80-90 kcal na 1 kg masy ciała, czyli ok. 1400-2000 kcal. Rodzice muszą pamiętać o włączeniu do jadłospisu produktów mlecznych i fermentowanych, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do prawidłowego kształtowania układu kostnego. Zaleca się, aby każdego dnia dziecko wypijało szklankę mleka lub jadło jogurt, kefir albo maślankę. W codziennych posiłkach nie może zabraknąć warzyw oraz owoców zawierających błonnik, witaminy i składniki mineralne. Surówki spożywane do obiadu zawierają np. sole mineralne, które zwiększają odporność organizmu.

W głównych posiłkach powinny znaleźć się również ryby oraz chude mięso, dostarczające aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych pierwiastków, m.in. magnezu, wapnia, jodu czy fosforu.

Dieta młodego ucznia powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak witaminy, węglowodany, białko, tłuszcze czy minerały, potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu.

Czego lepiej unikać?

Zdecydowanie należy ograniczyć w diecie dziecka produkty przetworzone, białe pieczywo oraz słodycze, powodujące próchnicę zębów i otyłość. - Odpowiednio skomponowany jadłospis, oparty na regularnych i pełnowartościowych posiłkach sprawi, że dziecko będzie miało mniejszą ochotę na tuczące słodycze i fast foody – mówi Aleksandra Bigott, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Polecamy też: Jak zmienić nawyki żywieniowe dziecka?

Regularne posiłki

Codzienna dieta ucznia powinna składać się z pięciu lekkostrawnych dań, spożywanych o ustalonych porach. Obowiązkowym elementem jest pożywne śniadanie, zjadane przed wyjściem do szkoły. Jeśli rodzic chce mieć pewność, że dziecko zje na przerwie drugie śniadanie, musi postarać się, aby było ono smaczne i odpowiadało upodobaniom malca.

Najmłodsze dzieci mogą odczuwać potrzebę zjedzenia czegoś pomiędzy posiłkami, dlatego należy przygotować im drobne przekąski, np. orzechy, gorzką czekoladę lub migdały, które dodatkowo wpłyną korzystnie na pracę umysłu i wzmocnią koncentrację. Warto również sprawdzić jakie obiady oferuje szkolna stołówka, a także czy w szkolnym sklepiku dostępne są wartościowe produkty.

Po powrocie do domu dziecko powinno zjeść apetyczny podwieczorek oraz lekką kolację, najlepiej dwie godziny przed snem.

Polecamy też: Dlaczego warto jadać regularnie?

Dobre nawyki

Niezwykle ważne są prawidłowe nawyki żywieniowe rodziców. Rodzice muszą pamiętać o tym, aby wszystkie domowe posiłki, zamiast na kanapie przed telewizorem, spożywane były przy stole w gronie całej rodziny. Zwłaszcza podczas wolnych weekendów warto celebrować wspólne śniadania, obiady i kolacje, a także zadbać o aktywne spędzanie wolnego czasu.

Jeśli chcemy uchronić dzieci przed chorobami, zwiększyć ich odporność i ułatwić przyswajanie wiedzy, musimy systematyczne przekazywać im zasady zdrowego odżywania i być dla nich najlepszym przykładem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)