Sprawdź! Produkty i przepisy w diecie na odporność dziecka

Jesienne przeziębienia nie oszczędzają również i dzieci. Zobacz, jak przeciwdziałać chorobom zmieniając dotychczasową dietę smyka!

Sprawdź! Produkty i przepisy w diecie na odporność dziecka fot. Fotolia

Jaka dieta dziecka wpływa na częste pojawianie się infekcji?

Największymi chorowitkami są przede wszystkim dzieci, które jedzą dużo słodyczy. Dlaczego? Otóż cukier zmienia florę bakteryjną w jelitach, bo jest świetną pożywką dla bakterii chorobotwórczych, pasożytów przewodu pokarmowego oraz grzybów.

Pamiętaj, że cukier to nie tylko słodycze. Jest on też ukryty w takich produktach, jak owocowe jogurty, serki, płatki śniadaniowe, napoje owocowe. Wnioskując zatem od tego, co maluch zjada, w dużej mierze zależy to, jak daje sobie radę z jesiennymi przeziębieniami.

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie na odporność dziecka?

  1. Witamina C Pobudza tworzenie komórek odpornościowych. Podawaj maluchowi owoce i warzywa, zwłaszcza kiszone ogórki i kapustę, natkę pietruszki, paprykę, brokuły.
  2. Betakaroten czyli prowitamina A Dzięki niej wytwarza się więcej przeciwciał odpornościowych. Szczególnie bogate w betakaroten są żółte, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa, jak dynia, brokuły, marchew, papryka, morele, brzoskwinie.
  3. Allicyny To naturalne substancje antybiotykowe zawarte w cebuli i czosnku (możesz go podawać od trzeciego roku życia). Hamują rozwój bakterii, a także wirusów i grzybów.
  4. Żelazo Wzmacnia system obronny organizmu. Najlepiej przyswaja się żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, zwłaszcza czerwone (cielęcina, wołowina, wieprzowina), żółtko jajek. Sporo żelaza zawiera też kasza gryczana, kasze jęczmienna i gryczana, amarantus, chleb razowy, fasola, morele, brzoskwinie, rodzynki.
  5. Cynk Pobudza aktywność układu odpornościowego. Podawaj dziecku mięso, ryby, pieczywo razowe i graham, kaszę gryczaną, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane.
  6. Selen Zwiększa liczbę przeciwciał odpornościowych i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest go dużo w rybach, orzechach.
  7. Probiotyki Dobre bakterie wzmacniające odporność: w jelitach konkurują o miejsce i składniki odżywcze z chorobotwórczymi zarazkami. Podawaj dziecku kiszoną kapustę i ogórki, jogurty, kefiry.
  8. Tłuszcze omega-3 Powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 mają ryby morskie, takie jak halibut, łosoś, śledź, makrela. Z ryb słodkowodnych - pstrąg.
  9. Witamina D Korzystnie wpływa na odporność. Najwięcej jest jej w rybach, tranie, żółtku jajka.

Przepisy w diecie na odporność dziecka

Cielęcina w pomarańczy (po 18. miesiącu)

Składniki: 200 g cielęciny, pomarańcza, łyżeczka mąki ziemniaczanej, olej rzepakowy do smażenia, szczypta soli
Przygotowanie: Pomarańczę obierz ze skórki, pokrój na kawałki, wyciśnij sok. Mięso umyj, pokrój w cienkie plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondelka, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Dodaj sok i kawałki pomarańczy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody, dodaj do sosu, szybko mieszając. Podawaj z ryżem lub kluseczkami.

Kasza jaglana z morelami (po 12. miesiącu)

Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 200 ml wrzącej wody, 8 suszonych moreli, kilka kropel soku z cytryny, miód do polania
Przygotowanie: Morele pokrój w cienkie paseczki. Kaszę upraż na suchej patelni. Przełóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Dodaj morele i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, ok. 15–20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Małe miseczki zwilż wodą, napełnij kaszą, dociśnij łyżeczką. Przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Tymbaliki z kaszy podawaj na ciepło lub na zimno z miodem.

Ryba z brokułami (po 12. miesiącu)

Składniki: 600 g filetów z dorsza, 100 ml śmietanki 12%, 250 ml mleka, 2 cebule, 300 g ugotowanych różyczek brokuła, łyżeczka koperku, łyżeczka soku z cytryny, olej do smażenia
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż lekko cebulę. Wlej mleko, sok z cytryny, wsyp koperek. Dodaj pokrojone na kawałki filety z dorsza i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj różyczki brokuła i zalej śmietanką. Gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut.

Zupa z kaszą i soczewicą (po 10. miesiącu)

Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej, 100 g czerwonej soczewicy, 2 łyżki masła, marchew, pietruszka, kawałek selera, por, pomidor
Przygotowanie: pora pokrój na plasterki. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i zetrzyj na grubej tarce. Do garnuszka wsyp kaszę, soczewicę oraz warzywa. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz masło.

Dowiedz się więcej o odporności:


na podstawie tekstu autorstwa Katarzyny Pinkosz/Mamo to ja
Słuch, wzrok, dotyk: zmysły chronią dziecko
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)