Dania dla dzieci - 10 pomysłów

danie dla dzieci fot. Panthermedia
Twój maluch jest niejadkiem? Zobacz nasze propozycje pysznych dań! Dzięki nim nie tylko wywołasz apetyt, ale i ciekawość dziecka.
/ 10.07.2012 14:32
danie dla dzieci fot. Panthermedia

Propozycja nr 1 - Grzybki z jajek przepiórczych

Składniki na 4 porcje:
  • 1 opakowanie jaj przepiórczych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 wafli ryżowych z solą morską
  • 200 g twarożku śmietankowego
  • 1 opakowanie kiełków brokułu
  • 200 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Twarożek (oprócz 1 łyżki) zmiksuj ze szpinakiem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Jajka ugotuj na twardo (3 min), obierz i odetnij czubek. Pomidorki przekrój na połówki.
  • Wafle posmaruj twarożkiem, na nim połóż kępki z kiełków. Na każdej kępce postaw jajko odciętym czubkiem do góry i połóż na nim połówkę pomidorka. Kropki na pomidorkach zrób z pozostawionego twarożku.
Przygotowanie: 20 min
Podpowiedź: Kropki na pomidorkach można też zrobić z gęstego majonezu.

Propozycja nr 2 - Muffinki czekoladowe z lukrem

Składniki na 12 sztuk:

Na ciasto
  • 25 dag mąki
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag czekolady deserowej
Na lukier
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 łyżki zielonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do dekoracji
  • kamyczki, żelki, drażetki
Sposób wykonania:
  • Jajka ubij (lub zmiksuj) z cukrem. Następnie wlej maślankę i energicznie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce mąkę z kakao. Na koniec wymieszaj masę z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
  • Zagłębienia na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Do każdej nakładaj łyżką ciasto do 2/3 wysokości. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 30 minut. Po wyjęciu ostudź.
  • Przyrządź kolorowy lukier. Cukier puder dokładnie utrzyj z dodatkiem kilku łyżek wrzątku i sokiem z cytryny na gęsty i gładki lukier. Do lukru dodaj barwnik spożywczy.
  • Ostudzone babeczki udekoruj ciepłym lukrem. Odstaw, żeby lukier zastygł. Udekoruj żelkami i drażetkami.
Przygotowanie: 40 min
Podpowiedź: Możesz zrobić różowy lukier, dodając do cukru pudru trochę soku wiśniowego.

Propozycja nr 3 - Banan w naleśniku z płatkami owsianymi

Składniki na 4 porcje:

Na ciasto naleśnikowe
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2–3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Dodatki
  • olej do smażenia
Na nadzienie
  • 4 łyżki nutelli
  • 4 banany (najlepiej długie i proste)
Sposób wykonania:
  • Wymieszaj (najlepiej mikserem) mąkę z mlekiem. Dodaj jajko, cukier, olej i szczyptę soli. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Do przygotowanego ciasta naleśnikowego dodaj płatki owsiane i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Usmaż naleśniki na złoto (około 1 minuty z każdej strony).
  • Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj nutellą. Na niej połóż banan i ciasno zwiń w roladkę. Podawaj na ciepło.
Przygotowanie: 25 min
Podpowiedź: Naleśniki można polać ciepłym kremem czekoladowym i podać z kulką lodów śmietankowych.

Propozycja nr 4 - Czekoladowe naleśniki

Składniki na 4 porcje:

Na ciasto
  • 400 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
  • 4 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżeczki cukru n 2 łyżki oleju
  • sól
  • olej do smażenia
Na krem śmietankowy
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru n 4 kostki gorzkiej czekolady
Do dekoracji
  • 4 łyżki konfitury z malin
  • listki melisy
Sposób wykonania:
  • Składniki na naleśniki wymieszaj, tak aby nie było grudek. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, usmaż naleśniki z obu stron (około 1 min z każdej). Odstaw do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszaj ze startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
  • Naleśniki pokrój na trójkąty. Każdy z nich posmaruj kremem i przykryj następnym trójkątem. Czynności powtarzaj, aż powstanie wieża z 8 trójkątów. Na wierzchu ostatniego zamiast kremu połóż konfiturę i listek melisy.
Przygotowanie: 30 min
Podpowiedź: Jeśli dodajesz olej do ciasta, po usmażeniu pierwszego naleśnika nie trzeba będzie dolewać go na patelnię.

Propozycja nr 5 - Bałwanki z kaszy jaglanej

Składniki na 6 porcji:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • po 50 g rodzynek, płatków migdałowych, drobno posiekanych orzechów włoskich oraz pokrojonych w paseczki suszonych moreli i suszonych śliwek
  • 2 figi n łyżka miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki soku jabłkowego
  • sól
Dodatki
  • wiórki kokosowe
  • amarantus ekspandowany
  • suszone śliwki
Sposób wykonania:
  • Kaszę przepłucz wrzątkiem i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodaj bakalie i gotuj na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlej sok jabłkowy i gotuj, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstaw do ostygnięcia.
  • Dodaj miód i sól do smaku. Z ostygłej masy formuj kulki i obtaczaj w wiórkach i amarantusie. Bałwanki ułóż z 3 kulek.
Przygotowanie: 45 min
Podpowiedź: Miotłę można zrobić z suszonej śliwki pociętej nożyczkami, nadzianej na wykałaczkę.

Propozycja nr 6 - Placuszki z truskawkami

Składniki na 4 porcje:
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g zarodków pszennych
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • syrop klonowy
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Rozpuść 2 łyżki masła w rondelku z grubym dnem. Jajko ubij mikserem, dodaj mąkę, zarodki, mleko, rozpuszczone masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Na małej patelni rozgrzej pozostałe masło. Usmaż niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron.
  • Truskawki umyj i osusz. Pokrój w plasterki. Ułóż wieże z placuszków i truskawek. Górę polej syropem klonowym.
Przygotowanie: 35 min
Podpowiedź: Placuszki możesz też posmarować serkiem mascarpone lub serkiem waniliowym.

Propozycja nr 7 - Wesołe hamburgery

Składniki na 4 sztuki:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 szalotka
  • 2–3 pieczarki
  • czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • pół szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 2–3 łyżki mąki
  • 5–6 łyżek tartej bułki
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Dodatki
  • 4 bułki
  • 2 pomidory
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 4 pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania:
  • Kajzerkę namocz w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekaj, podsmaż na łyżce masła.
  • Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną szalotkę z pieczarkami i posiekany koperek. Dopraw sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Masę starannie wymieszaj.
  • Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 płaskie kotlety. Oprósz je mąką i obtocz w tartej bułce. Usmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Przykryj i dosmaż (około 5 minut) na małym ogniu, aby doszły w środku.
  • Bułki przekrój, włóż na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Po wyjęciu, włóż do środka plasterki pomidora, ogórka i kotlety. Udekoruj szczypiorem i pomidorkami.
Przygotowanie: 45 min
Podpowiedź: Klasyczne kotleciki do hamburgerów przygotowuje się z wysokiej jakości mięsa wołowego.

Propozycja nr 8 - Pizza z zarodkami pszennymi

Składniki na 4 sztuki:

Na ciasto
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 40 g oleju
  • 50 g zarodków pszennych
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Na sos pomidorowy
  • 40 g oliwy
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów pelati
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • bazylia świeża lub suszona
Do dekoracji
  • opakowanie mozarelli
  • czarne oliwki
  • kolorowe papryki
  • żółty tarty ser
  • parówka
Sposób wykonania:
  • W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i duś, aż się rozpadną i powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru.
  • Wyrób ciasto. Podziel na części i każdą rozwałkuj w kształcie koła. Połóż na blasze posmarowanej olejem. Nałóż sos i składniki wedle uznania. Udekoruj parówką, serem, papryką i oliwkami. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Przygotowanie: 40 min
Podpowiedź: Doskonała propozycja na podwieczorek lub wczesną kolację.

Propozycja nr 9 - Sznycelki z serowym żaglem

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4–5 łyżek płatków migdałowych
  • 4–5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
Dodatki
  • olej do smażenia

Do dekoracji
  • 4–5 plasterków żółtego sera
  • kawałki kolorowej papryki
Sposób wykonania:
  • Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Włóż do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj i odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
  • Płatki kukurydziane wsyp do dużej torebki, rozgnieć wałkiem na drobne okruszki, wysyp na talerz. Na drugi talerz wsyp płatki migdałowe, a na trzeci posiekany koperek. Do miseczki wbij umyte jajka, dokładnie roztrzep je widelcem. Wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu.
  • Kawałki kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, następnie obtaczaj w przygotowanych panierkach z płatków kukurydzianych, migdałowych i koperku. Sznycelki usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Przed podaniem kotleciki udekoruj żagielkami z żółtego sera i rybkami wyciętymi z kolorowej papryki.
Przygotowanie: 45 min
Podpowiedź: Możesz podać z ziemniakami purée uformowanymi w morskie fale.

Propozycja nr 10 - Bułeczki drożdżowe

Składniki na 4 porcje:
  • 250 ml letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 370 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 40 g oleju
  • łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
  • Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę. Zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Z ciasta formuj dowolnych kształtów zwierzątka i układaj na blaszce wysmarowanej olejem. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 st. na 15 min. Zostaw uchylone drzwiczki. Potem zamknij piekarnik, podnieś temperaturę do 200 st. i piecz 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.
Przygotowanie: 40 min
Podpowiedź: Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki można posypać ziarnem sezamowym lub makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA