Tych 9 produktów nie może zabraknąć w menu ciężarnej!

Zastanawiasz się, co powinnaś jeść w ciąży? Koniecznie włącz do diety tych 9 produktów. Bez nich ani rusz!

Tych 9 produktów nie może zabraknąć w menu ciężarnej! fot. Fotolia

Zastanawiasz się, co jeść w ciąży, by twoje dziecko najwięcej na tym skorzystało? Zapytaliśmy o to ginekologa, dr Bożenę Kowalską. Zaproponowała produkty, które mogą przynieść wam obojgu mnóstwo zdrowia! Oto produkty, które dostarczają cennych składników odżywczych i mamie, i dziecku.

1. Awokado

Jest pożywne, bo zawiera ok. 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, a także witaminy: C, E, K, H, PP i z grupy B, których niedobór nasila mdłości.... Prawie nie ma w nim cukrów, dlatego jest idealne dla przyszłych mam, które mają problem z jego poziomem. Awokado jest bogate w potas, pomaga pozbyć się objawów zmęczenia.

2. Sok z żurawiny

Chroni przed infekcjami dróg moczowych. Sok działa też na bakterie w jamie ustnej, na zębach i w żołądku – zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej.

3. Kiszona kapusta

Zawiera ogrom probiotyków, czyli dobrych bakterii. Dowiedziono, że m.in. wzmacniają one odporność i znacznie ułatwiają trawienie (pomagają leczyć zaparcia, które mogą dokuczać w ciąży).

4. Pstrąg

Ryby są cennym składnikiem w diecie przyszłych mam, bo są bogate m.in. w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Zapewniają prawidłowy rozwój mózgu dziecka, siatkówki oka i układu nerwowego. Ich najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie, ale ze względu na ryzyko zanieczyszczenia, przyszła mama może zjeść ich jedynie 200 g w tygodniu. Bezpieczny jest pstrąg, który żyje tylko w czystych wodach.

5. Kasza jaglana

Zawiera krzem, który zapewnia zdrowy wygląd paznokci, skóry i włosów oraz utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Ma dużo witamin z grupy B, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Przyrządzony z niej kleik to naturalna metoda leczenia infekcji.

6. Brokuły

Zawierają kwas foliowy, który zapobiega anemii i wadom cewy nerwowej oraz zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. U przyszłej mamy jego niedobory mogą objawiać się nadpobudliwością, kłopotami z zasypianiem. W naturalnej postaci występuje przede wszystkim w zielonych warzywach. 

7. Pestki dyni

bogate w cynk, którego z kolei potrzebujesz do przyswajania kwasu foliowego. Cynk dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, nie tylko twoich, ale i dziecka. Znajdziesz go też w chudym mięsie, nasionach roślin strączkowych

8. Olej rzepakowy

Wiele się mówi o tym, jak zdrowa jest oliwa z oliwek, ale podczas ciąży warto docenić także olej rzepakowy. Jest bogaty w kwasy DHA, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu dziecka i rozwoju jego mózgu.

9. Woda

Aby utrzymać organizm w dobrej formie podczas ciąży, powinnaś dużo pić (co najmniej 2 litry wody dziennie). To bardzo ważne, bowiem właśnie woda - jako jedyna - skutecznie nawodnia organizm i zapobiega zaparciom.

na podstawie tekstu autorstwa Łucji Tolak/Będę mamą
Sprawdź! Przegląd bielizny dla kobiet w ciąży i karmiących
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)