5 przepisów na niedobór wapnia dla kobiet w ciąży

Ten pierwiastek odpowiada za prawidłowy rozwój szkieletu dziecka i za jego ząbki. Zobacz co jeść, byście oboje na tym zyskali!

5 przepisów na niedobór wapnia dla kobiet w ciąży fot. Fotolia

Po co wapń w diecie ciężarnej?

Wapń jest potrzebny głównie dla zdrowych zębów i kości dziecka. Z tego powodu pamiętaj, by było go sporo, szczególnie na początku ciąży. W przypadku, gdy nie będziesz go dostarczać, maluch będzie pobierać wapń z twojego organizmu. Efekt? Bóle głowy, osłabienie, skurcze mięśni łydek, a także znaczne osłabienie zębów! Deficyt tego pierwiastka może spowodować u dziecka zaburzenia wzrostu i deformację kości.

W jakich produktach znajduje się najwięcej wapnia?

  • Parmezan
  • Sery kozie
  • Soja niemodyfikowana genetycznie
  • Komosa ryżowa
  • Amarantus
  • Zielone warzywa: brokuły, kapusta, natka pietruszki, szczypiorek.
  • Sezam
  • Mak

1. Roladki z bakłażanem

Składniki: 1 średni bakłażan, 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, 2 łyżki sezamu, szczypta soli, ok. 100 g szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, sos sojowy i oliwa z oliwek do smaku, natka pietruszki do posypania
Przygotowanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry i grillujemy na suchej patelni z obu stron. Szpinak dokładnie myjemy, szatkujemy i dusimy pod pokrywką z posiekanym ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. Sezam prażymy na suchej patelni ze szczyptą soli, a następnie miksujemy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Ugotowaną komosę mieszamy z uduszonym szpinakiem, zmiksowanym sezamem i łyżką sosu sojowego. Zgrillowane plastry smarujemy z jednej strony komosą ze szpinakiem i zwijamy w roladki. Podajemy skropione odrobiną sosu i oliwą oraz posypane natką pietruszki.

2. Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej, ok. 50 g parmezanu, 1/3 szklanki czarnej soczewicy beluga (lub zielonej), łyżeczka masła, 1 średnia cebula, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie 1 jajko), oliwa do posmarowania kotletów, sól do smaku
Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką masła (20–30 minut), a kaszę gryczaną pod pokrywką (ok. 15 minut). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez 3–4 minuty, a następnie dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy pod pokrywką ok. 10 minut,
od czasu do czasu mieszając. Parmezan ścieramy na tarce. Gdy soczewica i kasza się ugotują, mieszamy je w misce razem z cebulą, dodajemy parmezan i solimy do smaku. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, mieszamy. Z masy formujemy kotlety, które układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch kotletów smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy od góry i od dołu w temperaturze 200°C.

3. Piegus

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 1/2 szklanki maku, laska wanilii, 5 łyżek delikatnej oliwy
z oliwek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka zimnej wody, 1 łyżka octu, 200 g wiśni (mogą być mrożone), masło i bułka tarta do posmarowania formy
Sprawdź! Przegląd bielizny dla kobiet w ciąży i karmiących
Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, mak, sodę, proszek, ziarenka wydłubane z laski wanilii, wlewamy oliwę, wodę, na samym końcu ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie do formy wlewamy ciasto. Wierzch ozdabiamy wiśniami. Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 190°C przez ok. 45 minut.

4. Makaron ze szpinakiem i serem kozim

Składniki: 200 g makaronu kokardki, 100 g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, ok. 70 ml słodkiej śmietanki, 6–8 plasterków sera koziego (roladka), sól do smaku, świeżo tarty parmezan do posypania
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Czosnek drobno szatkujemy i chwilę podsmażamy na maśle. Następnie dolewamy śmietankę, dorzucamy umyty szpinak i całość dusimy ok. 5 minut. Solimy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy ze szpinakiem, ozdabiamy kilkoma plastrami sera koziego i posypujemy tartym parmezanem.

5. Kotlety z kaszą jaglaną

Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej), 2 łyżki oliwy z oliwek, mały pęczek natki pietruszki, 70 g parmezanu, 6 orzechów brazylijskich, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, sok z cytryny
Przygotowanie: Ugotowaną kaszę mieszamy z poszatkowaną pietruszką, startym na drobnej tarce parmezanem, drobno poszatkowanymi orzechami, wyciśniętymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kotlety, smarujemy je oliwą, pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C (20–25 minut).

Poznaj więcej przepisów dla kobiet w ciąży:


na podstawie tekstu autorstwa Moniki Mrozowskiej/Mamo to ja
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)