Mleko kobiece a mleko modyfikowane – różnice

Mleko modyfikowane możemy spotkać w każdym sklepie spożywczym czy w aptece. Mimo przeważającej wyższości mleka kobiecego, mleko modyfikowane jest powszechnie stosowane jako jego „zamiennik”. Czy rzeczywiście możemy je tak traktować? W jakim stopniu mleko modyfikowane różni się od mleka kobiecego?

Czy znasz zalety karmienia piersią?

Zalety karmienia piersią:

  • zapewnia czystość mikrobiologiczna pokarmu,
  • wymaga mniej czasu na przygotowanie „posiłku”,
  • karmienie możliwe jest o każdej porze dnia i nocy,
  • zdecydowanie niższe koszty.

Poza tym akt karmienia piersią jest bardzo korzystny dla rozwoju psychicznego dziecka, daje poczucie bliskości i bezpieczeństwa.

Sprawdź! Przegląd bielizny dla kobiet w ciąży i karmiących

Różnice między mlekiem matki a modyfikowanym – tabela

Zobacz tabelę, która szczegółowo objaśni różnice między mlekiem z piersi a mlekiem modyfikowanym, stosowanym w charakterze jego zastępnika.

Polecamy: Jak odciągnąć i przechowywać mleko z piersi?

Mleko kobiece

Mleko modyfikowane

Uwagi

Wartość energetyczna

(kcal/100 ml)

Siara: 57

Mleko właściwe: 65-70

Stała wartość:

 ok. 67-70

-

Woda

Pochodzi z organizmu matki, bezpieczna pod względem higienicznym

Butelkowana, wodociągowa

Zagrożenie życia dzieci w krajach rozwijających się, gdzie poziom higieny jest niski.

Białko

Różna ilość białka w siarze (2,3 g/100ml) i w mleku właściwym (1,4 g/100ml); białko ludzkie, nie uczula, łatwoprzyswajalne

Stała wartość białka, Białko krowie, często uczulające,

Na początku karmienia dziecko potrzebuje większej ilości białka (budowa organizmu); Białka użyte w mleku modyfikowanym są hydrolizowane (lepsza tolerancja)

Tłuszcze

Różna ilość tłuszczu w siarze (3,0 g/100 ml) i w mleku właściwym (4,3 g/100ml); tłuszcz bogaty w kwasy omega-3 i cholesterol

Stała ilość tłuszczu,

wzbogacany w kwasy omega-3, niska zawartość cholesterolu

Cholesterol i kwasy omega-3 są potrzebne do prawidłowego rozwoju niemowląt  (układu nerwowego).

Cukry / węglowodany

Różna ilość laktozy w siarze (5,7 g/100ml) i w mleku właściwym (7,1 g/100ml); wysoka zawartość oligosacharydów (prebiotyków)

Stała ilość laktozy;

niektóre mleka są wzbogacane w oligosacharydy

Obecność prebiotyów w mleku matki wpływa na rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych Bifidobacterium i Lactobacillus

Witaminy

Obecność prawie wszystkich niezbędnych witamin, szczególnie bogate w wit. A, PP i E, bardzo dobrze przyswajalne

Wyższa zawartość witamin, ale są one gorzej wchłaniane

Suplementacja jedynie wit.D; dzieci karmione piersią nie wykazują niedoborów wit. C.

Składniki wpływające na odporność

Duża ilość przeciwciał i leukocytów pochodzących z organizmu matki,

Brak przeciwciał

Swoiste ciała odpornościowe (sIgA) występujące w mleku kobiecym wspomagają szczelność bariery jelitowej u oseska

Enzymy

Zawiera lipazę, laktoferrynę, lizozym, amylazę  i inne

Brak

Lipaza ułatwia trawienie tłuszczów, laktoferryna zwiększa wchłanianie żelaza, lizozym ma działanie antybakteryjne, amylaza ułatwia trawienie wielocukrów.

Dostosowanie do warunków i rozwoju dziecka

- siara zawiera bardzo dużo przeciwciał i białek, mleko dojrzałe zawiera więcej tłuszczu,

-mleko "nocne" jest 3 razy bardziej tłuste od "dziennego", dziecko otrzymuję więcej kalorii, więc może dłużej spać (nie jest głodne)

 - w upały mleko staje się bardziej wodniste, co chroni dziecko przed odwodnieniem.

Stała zawartość składników odżywczych

Mleko kobiece jest pod każdym względem bardziej wartościowe niż mleko modyfikowane.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)