POLECAMY

Jaka powinna być dieta przed ciążą? Jak się odżywiać przed ciążą?

Dieta przed ciążą jest równie ważna jak w czasie jej trwania. Pozwala przygotować organizm kobiety na przyjęcie zapłodnionej komórki. Jak poprawnie odżywiać się przed ciążą?

Jaka powinna być dieta przed ciążą? Jak się odżywiać przed ciążą?

Twojemu dziecku już od chwili poczęcia potrzebne są wszystkie minerały i składniki odżywcze. Nawet jeśli planujecie zajście w ciążę trudno jest przewidzieć, w którym cyklu dojdzie do zapłodnienia. Zatem może się okazać, że będziesz w ciąży, a nie będziesz o tym wiedziała. W tym początkowym okresie twoje dziecko będzie potrzebowało odpowiedniej ilości kwasu foliowego, cynku, białka i witaminy B6.

Priorytety diety przedciążowej

Utrzymaj optymalną wagę - ani nadwaga ani niedowaga nie będą Twoim sprzymierzeńcem w czasie ciąży.

Niedowaga wiąże się z ryzykiem urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową, istnieje też większe niebezpieczeństwo, że noworodek nie przeżyje; natomiast otyłość może powodować powikłania okołoporodowe, a także otyłość u dziecka i cukrzycę w wieku dojrzałym.

Zadbaj o wyrobienie w sobie nawyku spożywania sześciu posiłków ciągu dnia: trzech dań głównych i trzech przekąsek - taki rytm jedzenia pozwoli zachować odpowiednią masę w czasie ciąży. 

Polecamy: Jesteśmy w ciąży

Zwróć uwagą na produkty zawierające kwas foliowy i żelazo - Twoja dieta powinna dostarczyć około 15 miligramów żelaza dziennie.

Kwas foliowy znajdziesz w: owocach cytrusowych, zielonych warzywach liściastych, truskawkach, bananach, papai, nasionach roślin strączkowych. Źródłem żelaza są: pieczywo pełnoziarniste, warzywa liściaste, chude mięso.

Zaprzyjaźnij się z produktami zawierającymi wapno i witaminę D - tych składników będzie potrzebowało dziecko do budowy mocnych kości.

Polecamy: Jak się prawidłowo odżywiać w ciąży?

Ile kalorii potrzebujesz

W zależności od twojego wskaźnika BMI powinnaś schudnąć, przytyć lub utrzymać dotychczasową masę ciała. Jeśli twój wskaźnik BMI jest powyżej 25 powinnaś, nieco schudnąć, a jeśli poniżej 18 - powinnaś nieco przybrać na wadze.

W pierwszym przypadku staraj się spożywać dziennie około 1700 kalorii, a w drugim blisko 2100 kalorii. Jeśli planujesz przytyć musisz też regularnie ćwiczyć, by zapewnić sobie przyrost tkanki mięśniowej a nie tłuszczowej. Jeśli Twoja masa ciała nie budzi zastrzeżeń - stosuj dietę 1900 kalorii. 

Dieta przyszłej mamy

Dieta powinna być odpowiednio zrównoważona i opierać się na zasadach racjonalnego żywienia:

  • regularne spożywanie posiłków co 3h czyli 5- 6 razy dziennie (3 posiłki główne, 2- 3 przekąski)
  • wolne przeżuwanie pokarmu
  • picie min. 2l wody dziennie, na około 15-30 minut przed posiłkiem oraz 2h po posiłku
  • spożywanie pokarmów jak najmniej przetworzonych, a zawierających naturalne witaminy i enzymy wspomagające układ trawienny
  • zachowanie odpowiednich proporcji składników pokarmowych w diecie (udział energii z: węglowodanów 55- 65%, w tym max .10% z cukrów prostych, z białka 12-14%, z tłuszczów 25- 30% w tym 8- 10% z NNKT całodziennego zapotrzebowania energetycznego)
  • dostarczanie 25- 40 g błonnika
  • dbanie by dieta była jak najbardziej kolorowa

W swym składzie dieta zawierać musi następujące grupy pokarmów:

  • warzywa - 4 porcje i owoce- 2- 3 porcje (marchew, pomidory, dynia, brukselka, brokuły, banany, pomarańcze, jabłka, maliny, jeżyny, poziomki, jagody)
  • chleb i produkty zbożowe - 5 porcji (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makarony)
  • mleko i produkty mleczne – 2 porcje (jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg – chudy i półtłusty, sery żółte
  • chude  mięso – 1 porcja (ryby, drób, królik, cielęcina)
  • orzechy i rośliny strączkowe
  •  Porcja to np.: 1 banan, 2 małe kromki chleba, garść orzechów, 100-120 g mięsa

Niezwykle ważne jest zwiększenie zawartości tłuszczu – NNKT (szczególnie kwasów Omega-3) w diecie, dlatego posiłki warto przygotować z niewielką ilością oleju zawierającego dużą ilość tych kwasów np. olej lniany tłoczony na zimno, a także witamin z grupy B (w tym najbardziej pożądany kwas foliowy). Niezbędne jest również ograniczenie ilości spożywanej soli i białego cukru.

W praktyce należy ograniczyć następujące produkty:

  • owoce: w syropie, dżemy, powidła
  • pieczywo: bułki białe, np. drożdżówki, chałki, pieczywo tostowe białe
  • zupy: instant z proszków, koncentraty, konserwy; mleko: pełnotłuste, skondensowane, zabielacze, topione serki
  • mięso: tłuste, wędliny z widocznym tłuszczem, Fast-foody
  • tłuszcze: smalec, boczek, słonina, margaryny twarde i do smarowania

Należy unikać: frytek, chipsów, słodyczy, alkoholu oraz kofeiny. Przestrzegam przed przyjmowaniem preparatów witaminowych na „własną rękę”. Zawsze powinno się je zażywać jedynie na wyraźne zalecenie lekarza.

Zobacz także: Jaką będziesz w przyszłości matką?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)