W latach 1991-1999 przeprowadzono badanie na ponad 18 500 kobietach w wieku rozrodczym, znane pod nazwą Nurse’s Health Study. Naukowcy z Harvard School of Public Health zaobserwowali szereg powiązań między dietą i trybem życia a płodnością. Na podstawie analiz wskazali oni produkty, mające pozytywny wpływ na płodność kobiet.
Dieta i aktywność fizyczna
Tymi produktami są: pełnotłusty nabiał, warzywa strączkowe, orzechy, warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste oraz ryż i ryby. Zalecają także codzienne spożywanie suplementów kwasu foliowego oraz żelaza.
Czego należy unikać? Nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych z czerwonego mięsa, tłuszczów trans (obecnych głównie w produktach cukierniczych i smażonych) oraz nadmiernej masy ciała.
Autorzy obalają także mit o tym, że nie należy ćwiczyć – zdecydowanie zalecają codzienną aktywność fizyczną, także forsowną, trwającą 30-60 minut dziennie.
Polecamy: Problem niepłodności to nie tylko problem kobiety
Stres a płodność kobiety
Nie tylko badanie Nurse’s Health Study wskazuje, że zmiana trybu życia kobiety na zdrowszy może mieć znaczący wpływ na jej płodność.
Niebagatelne znaczenie dla płodności kobiety ma także nadmierny stres. Jak powszechnie wiadomo, wysoki poziom stresu podnosi poziom prolaktyny, która ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
W szczególności hiperprolaktynemia może powodować, m.in. zaburzenia fazy lutealnej, cykle bezowulacyjne, krwawienia międzymiesiączkowe, zaburzenia miesiączkowania lub brak miesiączki.
Unikanie stresu i zmniejszenie objawów obniżonego nastroju mogą mieć znaczący wpływ na poprawę jakości życia kobiety niepłodnej i prowadzić do ciąży.
Zobacz także: Jak rozpoznać ciążę