Czy to prawda, że w ciąży nie wolno jeść sushi?

W ciąży powinnaś zupełnie odstawić pewne produkty lub przynajmniej ograniczyć ich spożycie. Czy to prawda, że na czas ciąży musisz zrezygnować z sushi? Zobacz, co jest prawdą, a co mitem!

sushi w ciąży

fot. Fotolia

Katarzyna Bosacka opowiada o ciąży i zachciankach!

Sushi w ciąży – czy na pewno nie wolno?

W ciąży powinnaś wystrzegać się jedzenia surowego mięsa i jaj. Z tego względu kobiety w ciąży nie jedzą tatara ani sushi. Musisz jednak wiedzieć, że nie każdy rodzaj sushi składa się z porcji surowej ryby. Ryzyko zakażenia toksoplazmozą lub salmonellą można wyeliminować dokładnie myjąc i przygotowując produkty. Mięso ryby w sushi powinno zostać upieczone, krewetki ugotowane / grillowane.

Jeśli nie chcesz rezygnować z jedzenia sushi w ciąży poproś kucharza, by rybę oraz krewetki obgotował lub dobrze upiekł. Możesz także wybierać spośród tych rodzajów sushi, które nie bazują na mięsie.

Zobacz także: 6 mitów na temat odżywiania w ciąży!

Kiedy powinnaś zrezygnować z sushi w ciąży:

  • jeśli nigdy wcześniej nie jadłaś sushi

Nigdy nie jadłaś sushi i zapragnęłaś go spróbować? Ciąża to nie najlepszy czas na eksperymenty kulinarne. Nawet, jeśli nie zaszkodzi ci surowe mięso, twój żołądek może źle zareagować na pozostałe składniki, których być może do tej pory nie jadłaś. Taki eksperyment może zakończyć się biegunką lub wymiotami.

  • jeśli nie masz pewności, że wykonano je z zachowaniem zasad higieny

Na szczęście właściciele restauracji serwujących sushi zwykle przykładają dużą wagę do zachowania świeżości składników czy czystości w kuchni. Niestety nie wszyscy – jeśli miejsce, do którego się wybrałaś nie wygląda najlepiej, zrezygnuj z tej przekąski. Nie stołuj się w podrzędnych barach.

  • jeśli w restauracji serwuje się jedynie krążki z surową rybą

Jeśli mimo twojej prośby kucharz nie może lub nie chce upiec surowego składnika – nie ryzykuj.

Wypróbuj także: Sprawdzone przepisy na sushi

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)