Czy sód jest potrzebny w okresie ciąży i karmienia piersią?

Kobiety w ciąży powinny pić wodę mineralną bogatą w sód. Wbrew obiegowym opiniom, sód zawarty w wodzie nie przyczynia się do powstania nadciśnienia.

Sód to składnik niezbędny w diecie kobiety w ciąży, który przedstawiany jest często w fałszywym świetle jako bardzo szkodliwy dla zdrowia. Argumentem do wmawiania konsumentom, że należy pić tzw. wody niskosodowe zawierające poniżej 20 mg sodu na litr jest zagrożenie wzrostem ciśnienia tętniczego przy jego nadmiernym spożyciu. Jest to argumentacja nieracjonalna, gdyż nadmiernemu spożyciu sodu nie są winne wody mineralne tylko przesolone potrawy, produkty konserwowane, a nawet chleb.

Dwa plasterki wędliny lub kromka chleba zawierają więcej sodu niż litr niejednej dobrej wody mineralnej.

Sprawdź! Przegląd bielizny dla kobiet w ciąży i karmiących

Przeczytaj: Jak dochodzi do nadciśnienia tętniczego?

Rola sodu

Sód jest niezwykle ważnym i potrzebnym składnikiem elektrolitów w naszych komórkach, bez którego nie mógłby prawidłowo funkcjonować nasz organizm. Reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową i wraz z potasem tworzy tzw. pompę sodowo-potasową, która dostarcza składniki odżywcze do poszczególnych komórek. Nieprawidłowy poziom sodu powoduje osłabienie i niewydolność organizmu. I tu tkwi sedno sprawy – sodu nie można spożywać ani za dużo, ani za mało.

Ile powinniśmy jeść sodu?

Przeciętnie spożywamy około 14 gramów soli, w której jest 8 gramów, czyli 8000 mg sodu. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu wystarczyłyby najwyżej 4 gramy, czyli 4000 mg.

Zobacz też: O czym świadczy podwyższona wartość sodu?

Sód a ciąża

Czasem bywa tak, że panie w ciąży dbając o swoje zdrowie, nadmiernie ograniczają spożycie soli. Może to powodować osłabienie. Najbardziej jest to odczuwalne w czasie upałów, kiedy wraz z potem pozbywają się znacznej ilości sodu. Wtedy właśnie powinny one sięgnąć po wodę mineralną zawierającą więcej sodu. Jak podaje w jednym z artykułów prof. dr hab. med. Kalina Kawecka-Jaszcz Kierownik I Kliniki Kardiologii CM UJ w Krakowie nawet w przypadku nadciśnienia tętniczego u kobiet w ciąży nie należy istotnie ograniczać podaży soli, ponieważ jej niedobór może nasilać hipowolemię i wtórnie pogarszać ukrwienie macicy.

Woda dla kobiet w ciąży a sód

Większość dobrych wód wysokozmineralizowanych zawierających znaczne ilości korzystnych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak: magnez i wapń zawiera w litrze do 200 mg sodu, a więc niewiele i nawet osoby bardzo uważające na ten pierwiastek mogą pominąć go w bilansowaniu spożywanych składników pokarmowych.

Natomiast osoby wykonujące cięższe prace, sportowcy, osoby, które przebywają w otoczeniu o wyższej temperaturze, nawet podczas wypoczynku na plaży powinny pić wody zawierające znacznie większe ilości sodu - nawet do 1000 mg na litr. Tych wód jest stosunkowo niewiele na rynku. Jednak mogą się one okazać przydatne również dla pań w odmiennym stanie.

Fragment artykułu: „Jakie wody powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące”
Autor: Tadeusz Wojtaszek - Członek Prezydium ZG PTMag

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)