Zgubny fast food
A co z kobietami, które przed zajściem w ciążę miały sporą nadwagę i są otyłe? Brak wcześniejszej edukacji w zakresie racjonalnego odżywiania oraz szybkie i byle jakie spożywanie posiłków (fast foodów) powoduje, że w społeczeństwach rozwiniętych (również w Polsce) przybywa coraz więcej młodych puszystych osób.
Powikłania otyłości w ciąży
Kobiety z wcześniejszą nadwagą i otyłe w okresie ciąży mogą przytyć znacznie mniej: 7-10 kilogramów. Otyłość powoduje, że kobieta gorzej znosi ciążę, łatwiej się męczy, trudniej jej chodzić, gimnastykować, a nawet wykonywać podstawowe czynności domowe. O relaksujących, dłuższych spacerach na świeżym powietrzu również może zapomnieć! Należy też zwrócić uwagę na fakt, że u kobiet ze znaczną nadwagą i otyłych zwiększa się ryzyko powikłań ciążowych, nadciśnienia i cukrzycy ciążowej. Występują też częściej porody przez cięcie cesarskie – z konieczności, a nie z wyboru pacjentki. Ponadto maleństwo może przyjść na świat ze znaczną niedowagą bądź wadami wrodzonymi.
Kobiety tęgie trudniej wyczuwają ruchy swojego nienarodzonego dziecka, co stwarza pewien dyskomfort oraz brak możliwości wcześniejszej interwencji lekarza w razie potrzeby.
Zobacz też: Jak zmienia się masa ciała w ciąży?
Pod okiem dietetyka
Dobrze byłoby, aby kobieta otyła przed podjęciem decyzji o dziecku, zrzuciła trochę zbędnych kilogramów. Oczywiście najlepiej byłoby to zrobić pod kierunkiem dietetyka, co najmniej na trzy miesiące przed zajściem w ciążę, aby właściwie przygotować organizm do nowej roli.
Polecamy: Wegetarianka w ciąży
Fragment pochodzi z książki „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej” Grażyny Tuchmacher (Impuls, 2010). Publikacja za zgodą wydawcy.