Czy dziecko potrzebuje kwasów omega-3 zanim się urodzi?

Niemowlę z mamą
Jesteś w ciąży? Który to miesiąc? Jeśli trzeci, pewnie już wiesz, że to ważny czas dla rozwoju mózgu Twojego dziecka. Powinnaś też wiedzieć, jaki wpływ mają kwasy omega-3 w czasie ciąży na przyszłe zdrowie Twojego dziecka, nawet, gdy dorośnie!
/ 10.05.2011 16:05
Niemowlę z mamą

Co dają kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 mają znaczenie już w życiu płodowym człowieka – pomagają zapobiegać wystąpieniu alergii u dzieci w przyszłości, wspomagają prawidłowy rozwój ich mózgu i siatkówki oka. Udowodniono, że niski poziom omega-3 źle wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, szczególnie u dzieci i młodzieży, a także, że nawet niewielki niedobór DHA może zahamować rozwój psychomotoryczny dziecka. Co ciekawe, zbyt mało omega-3 w diecie wpływa też na zdrowie dorosłych, dowiedziono bowiem, że może prowadzić do zaburzeń emocjonalnych takich jak depresja czy agresja, a także do problemów z pamięcią*. Norwegia, jako pierwszy kraj w Europie, chcąc pokazać rolę kwasów omega-3 w diecie, nadała preparatom je zawierającym status leków stosowanych w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Jak podaje „Gazeta Wyborcza”, inne kraje, jak na przykład Szwecja, rozważają podobną decyzję.

Polecamy: Niedobór kwasów omega-3 może prowadzić do depresji

Niezależnie od tego, czy nie lubimy ryb, czy też nie mamy możliwości lub chęci spożywać ich w zalecanej przyszłym mamom przez lekarzy i dietetyków ilości, nie wolno lekceważyć zalecenia odnośnie dostarczania DHA od II trymestru ciąży. Trudno potem nadrobić te straty.

Kiedy w czasie ciąży zadbać o DHA?

W czasie jesiennego sympozjum dla lekarzy specjalistów, na temat suplementacji w ciąży, które odbyło się w Krakowie mówiono o tym, że dobroczynny wpływ DHA na płód w 3. trymestrze ciąży jest ważniejszy od spożywania go przez dziecko już po urodzeniu.

Jest to spowodowane tym, że 3. trymestr ciąży jest ogromnie istotny dla rozwoju mózgu. DHA transportowany przez łożysko w sposób preferowany w stosunku do innych kwasów tłuszczowych, a jego stężenie jest wyższe we krwi pępowinowej niż we krwi matczynej. Warto o tym pamiętać i nie zaniedbywać diety na żadnym etapie ciąży.

Czytaj też: Kwasy omega-3 w służbie Twoim tętnicom

*dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka w wypowiedzi dla Gazety Wyborczej (art. „Jedz dorsze, są rzeczy gorsze”) 

Źródło: informacja prasowa