Czego nie wolno jeść w czasie ciąży

Przez dziewięć kolejnych miesięcy Twoje dziecko będzie rozwijać się i rosnąć z dnia na dzień. Dlatego tak ważne jest, aby właśnie w tym okresie dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, żeby w przyszłości uniknąć poważnych chorób i zaburzeń.

Czego nie wolno spożywać podczas ciąży?

Pamiętajmy jednak, aby niektóre produkty wyeliminować ze swojej diety, bo mogą zaszkodzić wam obojgu. Oto lista pokarmowych przeciwwskazań dla kobiet w ciąży.

Co MUSISZ wyeliminować ze swojej diety w okresie ciąży:

• Surowe mięso

Katarzyna Bosacka opowiada o ciąży i zachciankach!

Ze swojej diety wyeliminuj surowe mięso. To siedlisko groźnych bakterii i wirusów, które mogą wywołać różne choroby. Drobnoustroje zawarte w surowym mięsie w wielu przypadkach są odpowiedzialne za rozwój toksoplazmozy i listeriozy - bakteryjnych chorób zakaźnych. Mogą one powodować ogromne spustoszenie układu nerwowego Twojego nienarodzonego dziecka.

Podsumowując – zrezygnuj z tatara na rzecz mięsa poddanego obróbce termicznej.

• Fast foody

Ich negatywny wpływ na ludzki organizm jest faktem nie do zakwestionowania. Staraj się komponować swoją dietę w oparciu tylko o naturalne produkty. Fast foody obfitują w duże ilości soli, izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz wielu innych sztucznych dodatków poprawiających smak, a nie koniecznie naszą kondycję zdrowotną.

• Produkty zawierające konserwanty: benzoesan sodu, kwas fosforowy, glutaminian sodu

Nie kupuj żywności, w której aż roi się od różnego rodzaju konserwantów i sztucznych barwników, czyli popularnych i wszechobecnych: „E-…”. Są one dodawane do produktów, aby poprawić walory smakowe, niestety kosztem naszego zdrowia. Mogą one powodować alergię oraz dolegliwości żołądkowe. Pogarszają także wchłanianie ważnego, z punktu widzenia rozwoju dziecka, mikroelementu - żelaza( kobiety w ciąży są szczególnie narażone na jego niedobór).

Polecamy: W ciąży unikaj

• Wędzone mięso i wędliny

Postaraj się je ograniczyć do minimum. Zawierają one nitrozaminy o działaniu rakotwórczym, ponadto obfitują w sole, które przyczyniają się do groźnego w skutkach nadciśnienia. Za najzdrowsze dla Ciebie i dziecka uznaje się gotowane mięso.

• Sery pleśniowe

Tego typu produkty przygotowuje się z niepasteryzowanego mleka koziego lub owczego, które jest źródłem listerii- rodzaju bakterii wywołujących listeriozę. Jest to choroba zakaźna, która w swojej najcięższej postaci może doprowadzić do poronienia lub poważnych zaburzeń neurologicznych u dziecka.

• Alkohol

Sieje on spustoszenie w organizmie matki, a tym samym i dziecka. W okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią należy całkowicie zrezygnować nawet z najmniejszej ilości alkoholu. Nawet jedna lampka wina do obiadu może negatywnie oddziaływać na płód. Istnieje realne zagrożenie urodzenia dziecka z tzw. FAS, czyli Zespołem Alkoholowym Płodu. Może on objawiać się opóźnieniem umysłowym, dysfunkcją mózgu, anomaliami rozwojowymi, a także zaburzeniami uczenia się.

• Słodycze

To tylko puste kalorie, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych. Zamiast nich wybieraj suszone owoce lub ciasta domowe, które są wypiekane z naturalnych składników. Większość słodyczy zawiera utwardzony tłuszcz cukierniczy. Znajdują się tam groźne izomery trans kwasów tłuszczowych, które powodują spowolnienie lub zahamowanie rozwoju płodu oraz przyczyniają się do niskiej wagi urodzeniowej niemowląt.

Niech przez cały okres ciąży przyświeca Ci myśl, że wszystko, co robisz i spożywasz ma niewyobrażalny wpływ na rozwój Twojego maleństwa. Wszelkie Twoje starania i wyrzeczenia zaprocentują w postaci zdrowego i radosnego malucha.

Zobacz także: Słodycze

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)