Oto najlepsze przepisy na domowe ciasteczka maślane, orzechowe i kakaowe. Zrobisz je w niecałe 10 minut

przepis na domowe ciasteczka fot. Adobe Stock, kate_smirnova
Domowe ciasteczka smakują doskonale i świetnie pasują do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Mogą pełnić rolę drugiego śniadania, słodkiej przekąski czy szybkiego deseru. Oto 4 przepisy na domowe ciasteczka, które upieczesz w 10 minut. Wszystkie są smaczne, miękkie, zdrowe i bardzo proste do zrobienia.
/ 21.02.2024 08:34
przepis na domowe ciasteczka fot. Adobe Stock, kate_smirnova

To mit, że pyszne domowe ciasteczka wymagają wiele czasu i pracy. Oto 4 wersje domowych ciasteczek, z których każde zrobisz w 10 minut, a przez kolejne 10 minut będziesz je piec.

Składniki na domowe ciasteczka zmieniają się w zależności od ich rodzaju, jednak wykonanie jest zawsze takie samo – jego opis znajdziesz na końcu artykułu. Gotowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.

Spis treści:

  1. Domowe ciasteczka orzechowe
  2. Domowe ciasteczka migdałowe
  3. Domowe ciasteczka czekoladowe
  4. Domowe ciasteczka waniliowe
  5. Jak piec domowe ciasteczka?
  6. Jak przechowywać domowe ciasteczka?

Domowe ciasteczka orzechowe

Domowe ciasteczka orzechowe pysznie smakują w towarzystwie kawy, herbaty czy ciepłego kakao. Świetnie sprawdzają się także jako szybka przekąska po treningu, a także jako sycąca propozycja na śniadanie.

Składniki:

  • 160 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 20 g masła orzechowego,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).

Przejdź do sposobu przygotowania

domowe ciasteczka maślane

fot. Domowe ciasteczka orzechowe/Adobe Stock, chas53

Domowe ciasteczka migdałowe

Migdały są świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Kruche ciasteczka z subtelnym aromatem  charakterystycznym smakiem migdałów świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska po obiedzie, a także słodki pomysły na imprezę.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 200 g drobno posiekanych migdałów.

Przejdź do sposobu przygotowania

ciasteczka domowe kruche

fot. Przepis na domowe ciasteczka migdałowe/Adobe Stock, Rawpixel.com

Domowe ciasteczka czekoladowe

Ciastka z czekoladą to pyszny i szybki deser z niczego. Wystarczy tylko kakao lub rozpuszczona czekolada, masło, cukier oraz mąka. Ciastka możesz polać sosem waniliowym lub udekorować kleksami białej czekolady.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g startej czekolady,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki rumu.

Przejdź do sposobu przygotowania

przepisy na domowe ciasteczka

fot. Przepis na domowe ciasteczka czekoladowe/Adobe Stock, fahrwasser

Domowe ciasteczka waniliowe

Ciastka waniliowe to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o szybkie, słodkie przekąski. Sprawdzą się, kiedy w domu brakuje czegoś słodkiego, a ty nie masz czasu na tworzenie kreatywnych deserów, a także jako przekąska na urodziny czy inną uroczystość.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego.

Przejdź do sposobu przygotowania

domowe ciasteczka

fot. Przepis na domowe ciasteczka waniliowe/Adobe Stock, manyakotic

Jak piec domowe ciasteczka?

Ciasteczka najlepiej piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu nie przykleją się do blachy i nie przypalą.

  1. Masło zmiksuj z cukrem (oraz cukrem wanilinowym) na puszystą masę.
  2. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć na elastyczną masę.
  3. Dodaj pozostałe składniki (np. posiekane orzechy, masło orzechowe, etc.) i ponownie zagnieć.
  4. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego dowolne kształty, lub palcami uformuj kulki, a następnie je spłaszcz.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  6. Domowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 10 minut.

Jak przechowywać domowe ciasteczka?

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach lub puszkach – w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.

Przed przełożeniem ich do pojemnika musisz jednak dobrze je wystudzić. Inaczej będą parować, a w słoiku lub pudełku pojawi się wilgoć.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 2.09.2009.

Zobacz też inne pomysły na domowe ciasteczka:

Redakcja poleca

REKLAMA