szukaj

Sos grzybowy jest najsmaczniejszy z samych maślaków, ale możesz go też przygotować z dowolnych grzybów

Przygotowanie i smażenie ok. 70 min * 1 porcja – ok. 410 kcal

Składniki na 6 porcji:

- 1,5 kg ziemniaków
- 30–40 dag grzybów leśnych
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3–4 łyżki mąki
- bułka tarta
- gałka muszkatołowa
- natka
- cebula
- ząbek czosnku
- po szklance gęstej kwaśnej śmietany i mleka
- listek laurowy
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i jałowca
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj łyżkę masła oraz szczyptę gałki muszkatołowej i utłucz na gładkie piure. Odstaw, aby ostygło.

2. W tym czasie oczyść grzyby, pokrój, posiekaj cebulę. Grzyby zalej wrzątkiem, zagotuj, odcedź i powtórz czynności.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i resztę masła. Na nim podduś cebulę i grzyby. Dodaj roztarty czosnek. Oprósz 2 łyżeczkami mąki. Lekko zasmaż. Następnie dolej mleko i śmietanę. Mieszając zagotuj. Sos przypraw solą i pieprzem. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Przykryj i powoli duś ok. 20 min.

4. W tym czasie do ziemniaków wbij jajka, dosyp mąkę, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wyrób masę.

5. Z przygotowanej masy łyżką formuj kotleciki. Panieruj je w bułce tartej, a następnie smaż na złoto na oleju. Gotowe kotlety podawaj z sosem grzybowym. Posyp natką.

Kulinarne inspiracje - forum >>



oceń artykuł ocena
głosy (2)

W numerze