Jak podać deskę serów

Sery mogą smakować wybornie. Trzeba tylko wiedzieć, jak i z czym je podać. Oto dodatki, które pozwolą ci podkreślić walory tych najpopularniejszych gatunków.
/ 08.10.2010 16:03
Ser dojrzewający (np. pleśniowy, żółty) wyjmij z lodówki 1–2 godziny przed podaniem. Dopiero gdy osiągnie temperaturę pokojową, rozwinie swój prawdziwy smak i osiągnie właściwą konsystencję. Pamiętaj też, że sery te zmieniają swój smak i aromat w zależności od długości przechowywania. Młode są łagodne i twarde. Z czasem nabierają ostrości i stają się miękkie. Sery twarogowe podawaj wprost z lodówki.

Idealne połączenia:

Gorgonzola plus winogrona
Sery z niebieską pleśnią lubią też towarzystwo gruszek, brzoskwiń, białego wytrawnego wina i śliwek w occie.

Ricotta plus kiwi
Ten delikatny w smaku serek dobrze komponuje się z wieloma świeżymi owocami, np. truskawkami.

Ser żółty plus bagietka

Świeże, chrupiące pieczywo pasuje zwłaszcza do goudy. Możesz również do niej podać np. dżem z pigwy.

Twarożek plus szczypiorek
Smak delikatnego, kremowego twarożku warto podkreślić pikantnymi dodatkami, np. cebulką, pieprzem.

Kozia rolada plus daktyle 
Młody kozi ser można też podać w bardziej aromatycznej wersji – posypać go tymiankiem i skropić oliwą.

Brie plus orzechy 
Równie dobrze smakuje w zestawie ze świeżymi owocami, np. winogronami, a także z awokado i krakersami.

Mozzarella plus pomidory 
Oprócz pomidorów warto do niej dodać bazylię, ocet balsamiczny, czarny pieprz i oliwę z oliwek.

Biały ser plus konfitury 
Z lekko kwaskowym twarogiem harmonizują słodkie dodatki, np. dżem, miód, owoce, a także warzywa.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA