Nalewka z brzoskwiń jest niezwykle aromatyczna i ma piękny, złoto-pomarańczowy kolor. Oprócz walorów smakowych posiada, jak większość nalewek, również właściwości zdrowotne - dzięki temu, że brzoskwinie zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, pomaga w leczeniu anemii.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z brzoskwiń na spirytusie
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń (bez pestek),
- 0,7 l spirytusu,
- 2 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- 150 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż do dużego szklanego słoja, dodaj cynamon, goździki i zalej spirytusem.
- Zamknij i odstaw na 3 miesiące w ciepłe miejsce.
- Zlej płyn znad owoców i przefiltruj przez gazę. Owoce zasyp cukrem, a po tygodniu, gdy się rozpuści, wymieszaj z alkoholowym nalewem.
- Nalewkę z brzoskwiń rozlej do butelek i odstaw na pół roku w chłodne miejsce, by nabrała odpowiedniego aromatu i mocy.
fot. Adobe Stock
Przepis na nalewkę z brzoskwiń na wódce
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń (bez pestek),
- 1 l wódki,
- 200 ml spirytusu,
- 200 g cukru,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj i przełóż do słoja. Dodaj laskę wanilii i wlej wódkę oraz spirytus.
- Zakręć i energicznie potrząśnij. Odstaw w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.
- Po tym czasie nalew przelej przez papierowy filtr do kawy albo gazę.
- Owoce zasyp cukrem, a po 7 dniach, gdy puszczą sok, wymieszaj z alkoholowym nalewem.
- Nalewkę z brzoskwiń na wódce rozlej do mniejszych butelek i odstaw na półroczne leżakowanie.
Więcej przepisów na pyszne nalewki: