POLECAMY

Kwaśnica - tradycyjna zupa z Podhala

Kwaśnica, to tradycyjne zupa z Podhala. Aromatyczne mięso wieprzowe oraz kiszona kapusta są podstawą do klarownego wywaru z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Podawana jest jako gęsta zawiesiny z dodatkami. Sprawdź, jak ją przygotować według tradycyjnego przepisu!

/ 3 tygodnie temu
Kwaśnica - tradycyjna zupa z Podhala fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tradycyjna zupa na bazie kiszonej kapusty pochodzi z Podhala. Przygotowywana jest na bazie aromatycznego mięsa wieprzowego, z którego powstanie klarowny i aromatyczny wywar. Zupa lub gęste jednogarnkowe danie - podanie zależy od naszych upodobań. Sprawdź, jak przygotować doskonałe i rozgrzewające danie!

Tradycyjna kwaśnica

Oto składniki na 6 porcji kwaśnicy:
- 50 dag baraniny lub wieprzowiny z kością (np. żeberek)
- 25 dag kapusty kwaszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kilka suszonych grzybów
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz



Jak zrobić tradycyjną kwaśnicę?


1. Mięso ugotuj w ok. 2 l wody. Grzyby opłucz, ugotuj.
2. Do mięsnego wywaru wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę, kapustę oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
3. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wywarem, gotuj jeszcze 5 min.
4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj. Zupę podawaj z ziemniakami, mięsem i pieczywem.

Polecamy!

Zobacz inne przepisy na zupy Zobacz, jak ukisić domową kapustę
 

Tagi: zupakwaśnicazupy
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)