POLECAMY

Ciasto czekoladowe w kształcie serca

Czekolada to jeden z najbardziej znanych i najsmaczniejszych afrodyzjaków!

Ciasto czekoladowe w kształcie serca fot. Fotolia

Przygotowanie ok. 30 min * pieczenie 25 min * 1 porcja – ok. 650 kcal

Składniki na ciasto na Walentynki:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • kolorowa posypka do dekoracji

Ciasto na Walentynki:

  1. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka razem z masłem.
  2. Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą, mieszając, podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Całość przestudź.
  3. Jajko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
  4. Połącz z dodawaną po łyżce masą czekoladową, a na końcu z mąką i migdałami.
  5. Foremkę w kształcie serc natłuść masłem, wysyp tartą bułką, przelej do niej ciasto (możesz je też wylać do prostokątnej formy, a po upieczeniu wyciąć z ciasta nożem odpowiedni kształt).
  6. Piecz ok. 25 min w 180 st. C, ostudź.
  7. Posmaruj polewą, udekoruj wiórkami i kolorową posypką.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne romantyczne inspiracje:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
ale pyszne to ciasto na Walentynki, podoba mi się bardzo
/rok temu
aha, no to fajnie że ktoś z was się wysila i robi ciasto na walentynki