POLECAMY

Boeuf strogonow z polędwicy wołowej

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak strogonowa, pod koniec duszenia dodaj do niej 1-2 pokrojone w kostkę, kiszone ogórki. Wcześniej możesz je obrać ze skórki.

/ miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Boeuf strogonow z polędwicy wołowej fot. STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej (można ją zastąpić ligawą lub udźcem)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła  
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka musztardy
  • 100 ml śmietanki
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Prawidłowa nazwa tego popularnego dania to Boeuf Stroganow. W Polsce jest jednak ono znane pod nazwą Boeuf Strogonow lub po prostu strogonow. Chodzi o potrawę z wołowiny, która pochodzi z kuchni francuskiej. Często wzbogaca się ją również dodatkiem pieczarek albo ogórków kiszonych. 

Zobacz też inny przepis na strogonowa

Przepis na strogonowa:

  1. Polędwicę wołową oczyść z błon, pokrój w plastry, a potem w paski.  
  2. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Pokrój w plasterki, obsmaż na połowie masła.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na pozostałym maśle i smalcu. Dodaj mięso, przesmaż je mieszając, oprósz mąką, chwilę przesmaż.
  4. Boeuf strogonow podlej gorącym bulionem. Dodaj pieczarki, koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15–20 min.
  5. Zabiel ją śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę podduś, podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.
  6. Przed podaniem strogonowa warto posypać posiekaną natką pietruszki. Dzięki niej nabierze orzeźwiającego smaku i bardziej apetycznego wyglądu.

Zobacz też przepis na wołowinę po seczuańsku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
zawsze mnie smieszy ta nazwa boeuf strogonow, co nie zmienia faktu ze miesko jest mniam
/2 lata temu
Bardzo dobre polecam wszystkim