Żurek z białą kiełbasą

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
  • 50 dag surowej białej kiełbasy
  • 4 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min.

Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać da żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (7)
KOMENTARZE (7)
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Zrobiłam i wyszedł super tylko ja wywar miesno warzywny zrobiłam na wędzonych żeberkach . polecam pychotka
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Zrobiłam i wyszedł super tylko ja wywar miesno warzywny zrobiłam na wędzonych żeberkach . polecam pychotka
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
zakwas!!! co to jest?
POKAŻ KOMENTARZE (7)