Żurek wielkanocny na wędzonce

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki.

Składniki

  • 1/2 kg wędzonego boczku

  • włoszczyzna
  • 1/2 litra gotowego zakwasu na żur
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 cebula
  • listek laurowy, majeranek
  • Vegeta

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę
i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać
z jajkami gotowanymi na twardo i kiełbasą.

Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
kucharek,to nie podrobka vegety tylko rownorzedna przyprawa innego producenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!